Kavos skonio sūrio pyragas

Legendinis kavos skonio cheesecake

Jei kada reikės gaminti tortą ar pyragą, jei kada norėsite gero deserto, jei kada tiesiog užeis nuotaika kažkam fantastiškai skanaus ar šiaip ieškosite dingsties kurti orkaitę – gaminkite ŠĮ kavos skonio cheesecake 🔥

Tai gali būti tas pyragas, kurio paskui prašys jūsų draugai, kolegos ir giminės. Tad dalinkitės atsakingai, įvertindami savo galimybes jį paskui kepti ir kepti 😁 Gana kalbų, einam prie recepto:

Ingredientai padui:
140 g migdolų miltų
20 g kakavos 
40 g ksilitolio ar kito mėgstamo saldiklio
60 g sviesto

Ingredientai cheesecake’ui:
500 g maskarponės
60 g ksilitolio ar kito saldiklio
2 kiaušiniai ir 1 kiaušinio trynys
kava* (žr. paaiškinimą tekste)

Ingredientai glaistui:
30 g sviesto
30 g becukrio juodojo šokolado
20 g ksilitolio ar kito saldiklio
1/4 a.š. vanilės ekstrakto

*Kava. Galima kavos skonį pyragui suteikti keliais būdais.
Pirmas – tiesiog įdėti 2 a.š. pasirinktos kavos. Geriausia, jei ji sumalta iki pudros, tada tolygiai įsimaišo.
Antras būdas yra tiesiog pagaminti stiprios kavos ir 50 ml jos įpilti į sūrio masę. Jei pergyvenate, kad pyragas tonizuos ar šiaip nevartojate kofeino, galite pasigaminti kavos be kofeino! Tirpios kavos be kofeino aš kol kas dar neatradau, tad rekomenduoti negaliu. Bet netipri kava be kofeino tikrai skani būna iš Hurracan, Depeche Coffee ar Vero Cafe.

Padas. Jei norite pataupyti angliavandenių arba šiaip esate sveikuoliai ir stengiatės vartoti kaip įmanoma mažiau riešutų miltų, tuomet galite šį pyragą gaminti ir be pado! Bus vis dar skanu.

Sviestą padui galite tiek išlydyti, tiek sutarkuoti šaltą – abu variantai geri, aš ir pati gaminu taip, kaip nuotaika tąkart padiktuoja.

Sumaišome visus padui skirtus ingredientus. Rankomis kepimo formoje suformuojame paduką būsimam pyragui.

Išplakame saldiklį su maskarpone, įmušame kiaušinius, dedame kavos ir viską gerai permaišome mikseriu. Šią masę užpilame ant paduko ir dedame kepti: 175 laipsnių orkaitėje apie 50-60 minučių, jei forma kaip mano – 16 cm skersmens. Jei jūsiškė didesnė, kepti gali reikėti apie 40 minučių. Mums reikia, kad pyragas neperkeptų – išimant pyrago centras turi būti dar ne iki galo sustandėjęs.

Ištraukiame iš orkaitės, atvėsiname iki kambario temperatūros ir tada dedame bent 3 valandoms į šaldytuvą (galite ir pernakt, bus dar geriau).

Prieš serviruojant pasigaminame glaistą: garų vonelėje ar mikrobangų krosnelėje išlydome visus glaistui skirtus ingredientus, gerai išmome ir apliejame pyragą. Jei tingite gaminti glaistą, visada galite papuošimui naudoti bet kokius kitus dalykus, pavyzdžiui, kapotus riešutus ar jų drožles, kakavos miltelius, cinamoną, skaldytas kakavos pupeles ir pan.

Pirkinių krepšelis