Rugpjūtį vykusio gyvo susitikimo metu kalbėjomės ir apie dalykus, kurių kartais pasiilgsta žmonės, atsisakę miltų ir cukraus. Vienareikšmiškai top trejetuke atsidūrė sviestiniai rageliai (croissant), išsiskiriantys savo daugiasluoksne sviestine tešla, traškia plutele ir minkštutėliu vidumi.
Laikantis ketogeninės mitybos kepiniai toli gražu nesibaigia, nes miltų pasirinkimų vis dar lieka nemažai, o tam tikros jų kombinacijos gali padėti išgauti ir pasiilgtas tekstūras, artimas toms, kurios pavyksta kepant iš glitimo turinčių miltų. Ne kartą savo Instagram esu rašiusi apie įvairius miltų pakaitalus: purumo suteikiančius bambukų miltus, kvietinius miltus „pavaduojančius” lubinų miltus ar „duoniškumo” kepiniams suteikiančias balkšvojo gysločio sėklų luobeles. Būtent pastarųjų trijų kombinacija su jau tradiciniais keto mityboje tampančiais migdolų ar kokosų miltais leidžia išgauti kepinių tekstūrą ir skonį, neretai lenkiantį ir tradicinius kepinius.
Visgi grįžtant prie sviestinių ragelių… turiu prisipažinti, kad bandymų esu turėjusi daugybę, tačiau taip ir nepavykdavo išgauti tokių, kuriais galėčiau dalintis su pasididžiavimu. Negaliu sakyti, kad visi bandymai buvo tragiški, tačiau rezultatų niekada nebuvo galima vadinti kroasanais. Šįkart – ne išimtis, nes pyragėliai kroasaną primena nebent savo forma, tačiau vertindama jų skonį noriu pasidalinti receptu kaip labai vykusių keto pyragėlių idėja. Tad vadinkime daiktus tikraisiais jų vardais: keto ragelių rėceptas – žemiau!
INGREDIENTAI:
45 g itin kokybiškų kokosų miltų (pvz. šių Sukrin iš Pirmo šaukšto)
0,5 a.š. ksantano dervos
1 a.š. kepimo miltelių
170 g mocarelos sūrio
1 kiaušinio
saldiklio (pagal savo skonį – aš dėjau gerus du šaukštus iki pudros malto eritritolio)
migdolų pastos arba marcipano (kaip pasigaminti – recepto pabaigoje)
1 v.š. tirpinto sviesto
saujos migdolų skiedrelių
Kaičiame orkaitę iki 200 laispnių karščio.
Dubenyje sumaišome kokosų miltus, saldiklį, kepimo miltelius ir ksantano dervą.
Į kitą dubenį susitarkuojame mocarelą ir dedame lydyti į mikrobangę (lydome permaišydmai kas 30 sekundžių iki sūris tampa praktiškai skystas). Į išlydytą sūrį įmaišome miltų mišinį, kiaušinį ir minkome (jei per karšta rankoms, pradžioje galite naudoti silikonine mentelę).
Dedame tešlą ant kepimo popieriaus ir minkome iki ji tampa vientisa. Jei tešla limpa prie rankų ar kepimo popieriaus, dedame papildomą šaukštą ar du kokoso miltų.
Uždengiame tešlą antru kepimo popieriaus lakštu ir kočiojame tolygaus storio apskritimą. Turi išeiti tokia nemaža „pica”, kokių 30-40 cm skersmens. Tešlą daliname į 8 lygias dalis.
Tarp delnų pavyniojame šaukštą ar pusantro migdolų pastos (arba marcipano), kad išeitų „dešrelė”. Dedame ant platesniojo tešlos trikampio krašto ir vyniojame ragelį.
Sudedame visus pyragėlius į kepimo popieriumi ištiestą skardą, aptepame tirpintu sviestu, pabarstome migdolų skiedrelėmis, dedame kepti orkaitėn ir iškart kaitrą sumažiname iki 170 laipsnių. Kepame apie 20 minučių – pyragėliai turi būti lengvai rusvi.
Išimame iš orkaitės, atvėsiname, apibarstome saldiklio pudra, dalinamės ir ragaujame 🙂
MIGDOLŲ PASTA arba MARCIPANAS:
150 g migdolų be luobelių
25 g eritritolio pudros (ar kito saldiklio)
1 kiaušinio baltymas
2 a.š. migdolų esencijos
Dedame migdolus į blenderį ir malame iki miltų konsistencijos. Dedame saldiklį ir pulsuodami pamalame, kad susimaišytų. Tada dedame baltymą, migdolų esenciją ir malame maksimaliu greičiu iki masė tampa vientisa ir pasiduodanti formavimui rankomis, prie jų nelimpa. Jei atrodo, kad masė skystoka, dedame dar šiek tiek maltų migdolų. Jei masė atrodo sausoka, dedame arbatinį šaukštelį vandens.
Jei tingite gaminti, becukrį marcipaną galite įsigyti čia.