Aguoninis cheesecake su avietėmis ir trupiniais

Šis pyragas gimė eksperimentiškai – vakarėliui su draugais, bet dar per porą kitų kepimų jį tobulinau iki galėsiu pasidalinti su jumis. Tad štai jis: aguoninis cheesecake su avietėmis ir kokosinių trupinių viršumi!

Išsisaugokite šį receptą, jei vis dar svarstote, ką saldaus kepti šventėms šiemet ♥️

Receptas pritaikytas 26 cm skersmens pyrago formai.

Padui:
150 g sviesto
150 g migdolų miltų
70 g inulino arba 2 v.š. ksilitolio ar kito saldiklio

Sūrio daliai:
500 g maskarponės sūrio
4 kiaušiniai
300 g aguonų
80 g ksilitolio ar kito saldiklio
1 a.š. vanilės ekstrakto
100 g vyšnių ar aviečių (tinka ir šaldytos)

Trupiniams (vis dar naudoju kažkada Natalijos iš stebuklingameta.lt sukurtą proporciją):
70 g kambario temperatūros sviesto
70 g migdolų miltų
70 g kokoso drožlių
45 g inulino arba 2 v.š. ksilitolio ar kito saldiklio

Aguonas užplikome karštu vandeniu ir paliekame pusvalandžiui, kol ruošiame kitas pyrago dalis.

Pyrago formą išklojame kepimo popieriumi. 

Padui išlydome sviestą ir sumaišome su migdolų miltais ir inulinu (ar saldikliu). Sudedame į pyrago formą ir pirštais suformuojame vienodo storio pyrago paduką. Jei norite, galite kilstelėti ir bortelius pyragui – man pačiai taip labiau patinka, bet nebūtina.

Maskarponę išplakame su kiaušiniais, vanile ir saldikliu. Turi išeiti vientisa masė be gumuliukų.

Nusunkiame aguonas ir kelis kartus gerai permalame. Tinka viskas – gera galinga kapoklė, blenderis ar kavamalė. Turi nebelikti sveiktų aguonų, pradėti skirtis pienas. Sudedame aguonas į maskarponės masę ir gerai išmaišome. Tuomet šią masę užpilame ant paruošto pyrago paduko.

Atsargiai išdėliojame vyšnias ar avietes, kad jos nepaskęstų.

Galiausiai ruošiame trupinius: rankomis sumaišome visus ingredientgus ir pirštais dirbame iki visa masė pavirsta trupinukais – smulkiais sviesto gabaliukais, aplipusiais biriais priedais. Gautais trupiniais padengiame pyrago viršų ir šauname į 180 laipsnių orkaitę (viršus+apačia), kepame apie 1 valandą. Patikriname pajudindami pyragą – jei vidurys dar skystokas, kepame dar 10 ar 15 minučių iki pyragas sutvirtės tiek, kad masė per centrą bus tanki, šiek tiek judanti, bet nebe skysta.

Išimame iš orkaitės ir leidžiame pilnai atvėsti. Geriausia yra pyragą dar papildomai statyti į šaldytuvą keletui valandų. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *