Bazilikų ir braškių panna cotta

Vasarą skiname sodrias, kvapnias, prisirpusias lietuviškas braškes. Aš pati esu didžiulė braškių mėgėja, iki keto jas galėdavau skanauti praktiškai be saiko – niekaip neatsivalgydavau. Dabar jomis mėgaujuosi saikingiau, tačiau vis tiek mėgaujuosi 😊

Jei laikaisi ketogeninės ar kitos mažaangliavandenės mitybos, braškės yra vienos iš tinkamų uogų. Visgi tikslų cukrų skaičių jose apskaičiuoti sunku, nes jis priklauso nuo sezono, nuo rūšies ir net tos pačios rūšies kelios braškės tarpusavyje skirsis. Bendra taisyklė tokia pat, kaip ir su kitais vaisiais: kuo labiau prinokusios braškės, tuo cukrų jose bus daugiau.

Vienas iš būdų sukontroliuoti suvalgytų braškių kiekį yra jas valgyte ne pavienes, o kokio nors deserto pavidalu. Ir šįkart aš dalinuosi vieno deserto idėja: bazilikų ir braškių panakota. Tikiu, kartosite ir kartosite šį desertą per vasarą, nes bazilikai su braškėmis yra a match made in heaven – tiesiog skoniai, sukurti vienas kitam.

Deserto idėją pamačiau Ievos tinklaraštyje “Dar kąsnelį”, šiek tiek adaptavau pagal save ir dalinuosi detalėmis žemiau.

Bazilikų sluoksniui:
200 ml grietinėlės
15 g baziliko lapelių
20 g ksilitolio ar kito saldiklio
0,5 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. želatinos

Braškių sluoksniui:
200 ml grietinėlės
100 g braškių
20 g ksilitolio ar kito saldiklio
1 citrinos žievelės (tarkuota)
0,5 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. želatinos

Iš šio kiekio išeina keturios mažytės arba dvi didelės panna cotta porcijos.

Maisto kombainu ar blenderiu susmulkiname bazilikus su šiek tiek grietinėlės, turi išeiti tiršta masė. Dedame į nedidelį puodą, supilame likusią grietinėlę, vanilę, saldiklį, ir viską kaitindami maišome. Masė turi užkaisti, bet nepradėti virti.

Želatiną išbrinkiname ir ištirpiname nedideliame kiekyje vandens. Pamažu pilame į ją bazilikų masę ir maišome, kad gražiai susilietų. Išpilstome į indelius, dedame į šaldytuvą ir po valandos einame ruošti antrojo sluoksnio.

Sublenderiuojame braškes. Supilame grietinėlę, įtarkuojame citrinos žievelę, dedame vanilę, saldiklį ir lygiai taip pat kaitiname maišydami. Neužverdame.

Išbrinkiname ir ištirpiname želatiną. Nedidele srovele į ją pilame braškinę masę ir nuolat maišome. Leidžiame viskam šiek tiek pravėsti, tada supilame ant pirmojo sluoksnio ir statome dar valandėlei į šaldytuvą.

Išimam, puošiam, vaišinamės vasara 🍓

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis