Mėlynojo kopūsto kepsnys su mėtų, čili ir riešutų padažu

Su kuo asocijuojasi žodis „kepsnys“? Galiu ląžintis, kad didžiajai daliai – su jautiena ar kokia nors kita mėsos rūšimi, mažesnė dalis ko gero kepsnio kategorijai priskirtų ne tik mėsą, bet ir žuvį. O kaip dėl daržovių? Ar kepsnys vis dar kepsnys, jei jis ruošiamas, pavyzdžiui, iš kopūsto?

Aš sakau, kad taip. Ir man tikrai būna dienų, kai norisi mažiau mėsos, daugiau daržovių, tačiau kad patiekalas būtų karštas ir (kaip čia švelniau pasakius…) nepanašus į troškinį. Kartą puikiai pavyko kopūsto kepsnys, tad nusprendžiau nuotykį kartoti ir pasidalinti su jumis savo tinklaraštyje. Tik šįkart – su mėlynuoju kopūstu.

Reikės:
1 didelio mėlynojo kopūsto
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
40 g lazdyno riešutų be odelės
vieno čili pipiro
poros saujų šviežios mėtos lapelių
1/2 citrinos (odelės ir sulčių)

Kaičiame orkaitę iki 200 laipsnių.
Nuimame išorinius kopūsto lapus ir supjaustome poros centrimentrų storio riekėmis išilgai šerdies, kad nenubyrėtų lapai. Iš vieno kopūsto turėtų išeiti kokios 5 riekės.

Abi kopūsto riekių puses dosniai patepame alyvuogių aliejumi, beriame druskos, pipirų, išrikiuojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepame apie 30-40 minučių (kepimo pusiaukelėje ištraukiame, apverčiame ir dedame atgal kepti).

Kol kepa, ruošiame padažą:
Sausoje keptuvėje pakepiname lazdyno riešutus, atvėsiname ir sukapojame.

Riekelėmis susipjaustome čili pipirą, smulkiai sukapojame mėtas, nutarkuojame citrinos žievelę, įspaudžiame sultis, beriame riešutus ir viską gerai išmaišome.

Tada pilame kokius keturis-penkis šaukštus alyvuogių aliejaus ir permaišome darkart.

Ištraukiame kopūsto kepsnius ir gausiai pagardiname pasiruoštu padažu.

Pirkinių krepšelis