Cukinijų ir čederio duona

Cukinijų ir čederio duona – dar vienas paprastas ir dėmesio vertas variantas keto duonelių padangėje. Kaip ir visos cukinijų duonos, ši taip pat yra minkšta ir drėgna. Man skaniausia ją valgyti riekes pakepinus sausoje keptuvėje, nes taip duonelė tampa traški iš išorės, o viduje toliau išlaiko tą ypatingą tankį ir minkštumą.

Laikantis ketogeninės mitybos duona tikrai nėra kasdienis ar dažnas svečias lėkštėje, tad prisimink, kad išsikepus kepaliuką visada galima jį susipjaustyti riekėmis ir dėti į šaldiklį, o reikalui atėjus išsitraukti tik reikiamą kiekį. O jei ketogeninės mitybos nesilaikai, tuomet ši duonelė gali tapti nors ir kasdiene pusryčių kompanjone!

Jei išsikepsi šią duonelę, drąsiai dalinkis savo Instagram stories ir žymėk mane (@yes_its_keto) – man gera matyti, kad receptai naudojami ir pritaikomi:)

Ingredientai:

200 g cukinijos
2 kiaušiniai
200 g riebios grietinės
60 g sviesto
115 g smulkiai tarkuoto raudonojo čederio sūrio
150 g migdolų miltų
30 g bambukų miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
šiek tiek druskos

Sutarkuokite cukiniją per smulkią tarką (ne burokinę, o smulkesnę). Nusunkite, kiek išeina. Sviestą išlydykite ir atvėsinkite.

Sumaišykite suciniją, kiaušinius, grietinę, lydytą ir atvėsintą sviestą. Jei mėgstate svogūnų laiškus, jie šioje duonelėje taip pat tinka, dar galite susikapoti gerą saują laiškų ir įdėti ir juos.

Gerai permaišę visą masę susitarkuokite čederio sūrį ir įmaišykite į masę ir jį.

Dabar atėjo metas miltams – permaišykite juos su kepimo milteliais ir druska. Jei kyla klausimas, ar būtini recepte bambukų miltai, tai iškart sakau: taip, jie reikalingi, nes cukinija šlapia, kiaušiniai kieti, migdolų miltai sunkūs, o štai bambukų miltai padeda visa tai sukombinavus išgauti purumo:) Kepiniuose juos naudoju dažnai, jie nedaug sveria, tačiau yra didelio tūrio. Jei visai visai norite bambukų miltų išvengti, galite vietoje jų arba nedėti nieko, arba siekiant geresnio surišimo įdėti šaukštą balkšvųjų gysločių sėklų luobelių.

Sumaišę miltus su kepimo milteliais ir druska, dėkite juos į bendrą cukinijų masę ir gerai išmaišykite. Masė bus šlapoka, tad nebus sudėtinga viską tolygiai paskirstyti.

Duonos kepimo formą patepkite riebalais (sviestu ar aliejumi), sukrėskite tešlą, jei norite, galite papildomai pabarstyti tarkuotu čederio sūriu ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepame apie 50-70 minučių – kepimo laikas priklauso nuo tešloje (cukinijoje) esančios drėgmės. Tiesiog kepimo laikui einant į pabaigą įkiškite medinį pagaliuką į duonos centrą ir patikrinkite jos būklę – jei ištraukus pagaliukas bus švarus, duona bus iškepusi.

Išėmę iš orkaitės pilnai atvėsinkite. Tada išimkite duoną iš formos, raikykite ir ragaukite 🙂 

Pirkinių krepšelis