Aš labai mėgstu apkepus. Šaltiesiems metų sezoanams atėjus apkepai tampa dar viena dingstimi orkaitę kaisti, bet man juos gaminti patinka ištisus metus. Štai šią tartą, pavyzdžiui, pirmąkart išbandžiau kepti dar vasarą. Taip patiko, kad kartojau ir dalinuosi su jumis.
Ši tarta ne tik graži, bet ir skani. Tiks ir kaip starteris, ir kaip pietūs. Taip pat patogu tokią ir į darbą neštis – belieka tik pasišildyti mikrobangų krosnelėje.
Žemiau aprašytas receptas pritaikytas 26 cm skersmens keptuvėje. Jei gaminsite mažesnėje ar didesnėje, turėkite omenyje, kad gali reikėti kiek adaptuoti proporcijas.
Jei išbandysite šį receptą, būtinai papasakokite, kaip pavyko ir ar patiko. Man visada malonu matyti, kad čia aprašomos idėjos keliauja per jūsų namus!
Ingredientai:
5 storoki porai
alyvuogių aliejus
50 ml baltojo vyno acto
2 dideli šaukštai sviesto
2 v.š. garstyčių
50 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
1 a.š. ksilitolio ar kito saldiklio
saujelė šviežių čiobrelių
druska, pipirai
Kaičiame orkaitę iki 200 laipsnių.
Nupjauname porų žaliąją ir šaknų dalis – mums reikalinga tik baltoji. Perpjauname porus išilgai, apšlakstome alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir perpjauta puse žemyn sudedame ant kepimo popieriumi ištiestų orkaitės grotelių. Dedame į orkaitę dvidešimčiai minučių, ištraukiame, leidžiame šiek tiek atvėsti. Nuimame vieną ar du viršutinius sluoksnius nuo porų – mums reikia, kad liktų tik minkštučiai porai, jokių kietesnių ir standesnių viršutinių sluoksnių, nes jie sunkiai kramtysis.
Kol kepa porai, į 26 cm skersmens orkaitei tinkamą keptuvę ar kepimo indą pilame baltojo vyno acto ir dedame kaisti ant vidutinės ugnies. Po minutėlės, kai šiek tiek nugaruoja, dedame sviestą, ksilitolį ir čiobrelius, vis pamaišome iki sviestas išsilydo.
Tuomet į keptuvę sudedame iš orkaitės ištrauktus porus. Kai kuriuos reikės patrumpinti, kad gražiai susitalpintų, pasistenkite, kad būtų uždengtas visas keptuvės dugnas.
Porus aptepame garstyčiomis, užbarstome sūrio ir tuomet apklojame tešla. Tešlą išsikočiojame tokio dydžio kaip keptuvės dugnas + po 2 cm iš kraštelio: užkloję porus tą tešlos perteklių užkamšome ties krašteliais į vidų, kad išeitų tartos sienelė. Tešloje padarome kelis ilgus pjūvius, kad kepimo metu susidarę garai turėtų, kur išeiti.
Galiausiai šauname viską atgal į orkaitę ir kepame apie 40 minučių. Išėmę leidžiame šiek tiek atvėsti, tada uždengiame didele lėkšte ir apverčiame, kad tarta būtų paradiniu vaizdu viršun. Tada jau pjauname ir ragaujame!
Dabar dėl tešlos. Laikantis ketogeninės mitybos tešlos variacijos susiaurėja, bet aš rekomenduoju naudoti tokią, kokią įprastai darote picos padui arba kyšo/apkepo pagrindui – reikia, kad ji būtų ne biri (t.y. ne kokosų miltų) ir skaniau, jei nors šiek tiek traški. Aš pati dariau savo labai mėgstamą tešlą su lubinų miltais, surašau instrukcijas žemiau. Jei neturite ar nenorite, lubinų ir bambukų miltus galite keisti migdolų ir kokosų miltais. Bet man lubinų miltai patinka, nes su jais kepiniai išeina labai artimi kvietiniams – tešla būna elastinga, priešingai nei naudojant riešutų miltus.
80 g lubinų miltų
10 g bambukų miltų
130 g mocarelos sūrio
50 g kreminio sūrio
1 kiaušinis
1 a.š. balkšvojo gysločio luobelių
Išsilydome mocarelą su kreminiu sūriu (mikrobangėje arba mažame puode ar keptuvėje). Sumaišome miltus ir luobeles, į šiuos sudedame sūrius ir greitai (svarbu!) viską rankomis išminkome. Tada įmušame kiaušinį, išminkome, dedame tarp dviejų kepimo popiriaus lakštų ir iškočiojame reikiamą formą.