DĖMESIO: šis įrašas karts nuo karto pildomas naujais receptais!
Laikantis ketogeninės mitybos kasdienis maistas tikrai neapsiriboja vien mėsa, kiaušiniais ir riebalais. To įrodymas yra visas mano tinklaraštis, tačiau išties dažnai žmonės pergyvena, kad reikės atsisakyti mėgstamų salotų, sumuštinių, glotnučių ar sriubų. Nė vieno jų atsisakyti nereikia, o būtent pastarosioms yra dedikuotas šis mano tinklaraščio įrašas.
Kviečiu čia užsukti kaskart, kai užsimanysite sriubos ar tiesiog ieškosite idėjų!
GARDUTĖLĖ „CHILI CON CARNE” keto versija arba tiesiog soti ir skani maltos mėsos sriuba
Jokių pupelių, labai soti, tiršta ir šildanti – pats tas žiemos dienoms ar vakarams, nors aš ją mielai kertu bet kokiu sezonu. Gardu ją valgyti ir vieną, ir su kokiais nors sūrio krekeriais šalia – juos galite greituoju
būdu orkaitėje išsikepti, kol sriubytė puode kunkuliuos ir bręs.
Ingredientai:
500 g maltos jautienos
60-70 g šoninės
250-300 g konservuotų pomidorų
200 g čederio ar kito intensyvesnio skonio sūrio
200 ml jautienos sultinio
80 g kreminio sūrio
100 ml grietinėlės
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
2 a.š. dižono garstyčių
ryšulėlio petražolių
druskos, pipirų
džiovintų čili sėklyčių (jei nemėgstate aštriai, nedėkite)
ghee sviesto ar alyvuogių aliejaus kepimui
Dideliame puode kaičiame ghee sviestą ar aliejų ir dedame smulkiai pjaustytą svogūną.
Šiam apkepus sudedame kapotą česnaką, pakepiname dar pusę minutės – tegul išsiskleidžia aromatas.
Tuomet sudedame jautieną su šonine, pamaišydami kepame iki pilnai iškeps.
Sudedame trintus konservuotus pomidorus, garstyčias, pilame sultinį, dedame druskos ir pipirų.
Užverdame, tuomet sumažiname ugnį ir paliekame kunkuliuoti apie 15 minučių.
Sudedame kreminį surį, beveik visą tarkuotą čederio sūrį ir kapotas petražoles. Maišome tol, kol sūris išsilydo ir pilnai įsilieja į sriubą.
Galiausiai įmaišome grietinėlę, užverdame ir nuimame nuo ugnies.
Jei reikia, dedame dar druskos. Sudedame čili sėklytes.
Serviruojame papildomai apibarstę čederio sūrio likučiu.
KREMINĖ KALAFIORŲ SRIUBA su itališkom dešrelėm ir kale kopūstu
Tai – rimta pretendentė tapti kartojamu vakarienės hitu! Jau tikrai ne viena kalafioro sriuba esu pasidalinusi ir jos viena už kitą skanesnės. Komplimentus žarsto net ir tie, kurie šiaip nebūna pirmi eilėje prie kalafioro.
Rekomenduoju išsisaugoti receptą ir pasigaminti šią sriubytę artimiausiu metu ir jums. O ypač kviečiu išbandyti tuos, kurie vis baiminasi, kad laikantis ketogeninės mitybos sriubas teks eliminuoti.
Reikės:
400 g šviežių itališkų dešrelių
1 vidutinio dydžio kalafioro
60-70 g šoninės
1 svogūno
2 česnako skiltelių
1 litro mėgstamo sultinio
200 ml grietinėlės
3-4 kale kopūsto lapų
druskos, pipirų, džiovintų čili pipirų
ghee sviesto arba alyvuogių aliejaus kepimui
Prapjauname dešreles ir išimame jų turinį. Dideliame puode kaičiame sviestą ar aliejų, sudedame dešrelių mėsą ir kapotą šoninę, kepiname mentele smulkindami mėsą 8-10 minučių iki ji iškepa. Išimame iš puodo ir atidedame į šalį.
Į puodą dedame svogūnus, šiems per keletą mimučių apkepus dedame kapotą česnaką. Galiausiai sudedame smulkiai pjaustytą kalafiorą ir supilame sultinį, pasūdome, dedame pipirų. Užverdame ir paliekame kunkuliuoti maždaug 15 minučių iki kalafioras suminkštėja.
Sutriname sriubą blenderiu, pilame grietinėlę ir darkart užverdame. Sudedame susmulkintą kale kopūstą ir pakepintą mėsą, dar paviriname apie 5 minutes iki kale suminkštėja. Jei reikia, papildomai dedame druskos ir įberiame žiupsnelį džiovintų čili pipiriukų.
CUKINIJŲ IR MĖTŲ SRIUBA SU FETOS SŪRIU
Vėsesnę dieną baigti su sriuba tai kaip save iš vidaus apkabinti – niekad nesuprasiu žmonių, kuriems sriuba negali būti pagrindiniu patiekalu!
Jei ir tu mėgsti ką nors puode pakunkuliuoti, štai idėja: gardi cukinijų ir mėtų sriuba su fetos sūriu.
Ingredientai:
pora vidutinių cukinijų (apie 800 g)
750 ml mėgstamo sultinio (aš naudojau naminį skiestą kaulų sultinį)
130 ml grietinėlės
70 g fetos sūrio
pora šauktšų pesto padažo
sauja šviežių mėtų lapelių
pusės citrinos žievelės
šviežių čiobrelių, raudonėlių, druskos, pipirų,
po šaukštelį džiovintų česnakų ir svogūnų (jei valgote šviežius – pirmyn)
Puode kaičiame porą šaukštų aliejaus, dedame kepti kubeliais pjaustytą cukiniją su prieskoniais ir citrinos žievele. Kepiname geras 5-7 minutes, cukinija turi pradėti įgauti auksinę spalvą.
Supilame sultinį, užverdame, o tada uždengiame dangtį ir apie pusvalandrį paliekame kunkuliuoti ant nedidelės ugnies.
Išjungiame kaitrą, sudedame pesto, fetos sūrį, mėtų lapelius ir viską sublenderiuojame iki kreminės konsistencijos. Tada supilame grietinėlę, išmaišome, puošiame pagal pačių pageidavimus ir ragaujame, kol karšta.
RAUDONOJO ČEDERIO IR BROKOLIŲ SRIUBA
Įrašą pildau dar viena sriuba, kurią LABAI rekomenduoju pasigaminti – ji tiršta, šildanti, aromatinga, soti. Ir tokia skani, kad iškart keliaus į mėgstamiausiųjų sąrašą, pažadu!
Ingredientai:
vienas didelis brokolis
250 g raudonojo čederio sūrio
200 ml grietinėlės
200 ml sultinio (naudojau skiestą naminį kaulų sultinį)
šaukštas sviesto
šiek tiek česnako (naudojau džiovintą granulinį)
Į puodą dedame sviestą su česnaku, šiek tiek apkepiname. Pilame sultinį ir litrą karšto vandens, grietinėlę, užverdame ir dedame kapotą brokolį.
Puodui užvirus ugnį sumažiname ir paliekame sriubą kunkuliuoti apie 20 minučių. Išimame trečdalį brokolio ir atidedame į šalį. Puodo turinį sublenderiuojame.
Susitarkuojame čederį ir pamažu įmaišome į sriubą iki sūris pilnai išsilydo.
Sudedame atgal išimtus brokolio gabalėlius ir galime serviruoti su mėgstamais topingais (labai tinka skrudinta šoninė, o aš šįkart turėjau likutį parmezano su juodo ir balto sezamo sėklomis, tai jais ir paskaninau).
ŠALTA CUKINIJŲ SRIUBA
Šios sriubos gaminimas trunka kiek ilgiau nei kitų šaltų sriubų, nes ją reikia virti ir atvėsinti, bet skonis man jos… na labai! Tad bent kartą rekomenduoju paragauti ir jums. Tad kviečiu išbandyti!
Ingredientai:
1 kg cukinijų (3 nedidelės)
1 nedidelis svogūnas
2 česnako skiltelės
1 litras sultinio
didelė sauja šviežių petražolių
didelė sauja šviežių bazilikų
1 laimo vaisius
druskos, pipirų
aliejaus ar sviesto kepimui
Cukinijas perpjauname išilgai, sukapojame vidutinio dydžio gabalėliais (jei jūsų cukinijos turėtų daug sėklų, jas išskaptuokite).
Imam keptuvę aukštais kraštais ar puodą ir ant pasirinktų riebalų dedame kepti svogūną su česnaku, šiems apkepus dedame cukiniją, pipirų, druskos ir viską kepiname iki cukinija suminkštėja.
Supilame sultinį ir užverdame. Sumažiname ugnį, uždengiame ir paliekame ramiai kunkuliuoti kokias 15 minučių.
Petražoles ir bazilikus nuplikome karštu vandeniu ir iškart perplauname lediniu vandeniu – taip žalumynai išlaiko savo ryškią spalvą.
Sudedame žalumynus į sriubą drauge su pusės laimo sultimis ir viso laimo vaisiaus tarkuota žievele, tada viską sublendiname iki vientisos masės. Jei reikia, dar pasūdome-papipiriname.
Leidžiame sriubai atvėsti, tada perkeliame į šaldytuvą. Tegul ten pabūna pernakt – skoniai bręs, intensyvės ir kitą dieną sriuba jau bus įgavusi gerą skonį. Nekantrieji gali ją paragauti ir karštą, bet aš labai nuoširdžiai sakau, tikrai verta sulaukti iki ji atšals.
AGURKŲ GAZPAČO
Kartą iš šeimos sodo prisivežiau „toną” (o gal dvi?) agurkų. Užteko kaimynams, draugams po maišiuką ir dar man liko dvigubai tiek, nes sau pasilikau tokius, kuriems nenuskilo laimė būti gražiems. Tad tąkart savo virtuvėje paskelbiau agurkų savaitę ir gaminau įvairiausius receptus su ir iš agurkų.
Tad štai jums agurkų gazpačo (arba tiesiog – šaltos agurkų sriubos) receptas!
Reikės:
6 vidutinių agurkų
300 g jogurto be laktozės
50 ml aliejaus (naudojau nerealaus skonio avokadų aliejų iš honestbite.lt, bet galite naudoti ir alyvuogių aliejų – kaip jums skaniau!)
1 didžiulė sauja šviežio baziliko
1/2 laimo sultys
1 saujelė krapų
1 saujelė mėtų
1 česnako skiltelė
druska, pipirai
Sudedame viską į blenderį / kombainą / kokteilinę ir sutriname iki vientisumo. Statome į šaldytuvą bent valandai (skaniausia – po kokių 3 valandų). Išimam, papuošiam, pašlakstome alieumi, dar galim pipiriukų ant viršaus užsimalti ir ragauti.
SRIUBA SU KONJAKO (SHIRATAKI) MAKARONAIS
Labai greita vištienos sriubytė su makaronais.
Ingredientai:
300 g mėgsamos vištienos
350 ml sultinio (naudojau naminį vištienos, bet tinka bet koks jūsų mėgstamas)
1 skardinė kokosų pieno
1 a.š. raudonosios kario pastos
pora šaukštų kokoso aliejaus
makaronų
mėgstamų topingų
Puode kaičiame kokosų aliejų, dedame kepti pjaustytą vištieną. Jai apkepus dedame kario pastos, pamaišome ir leidžiame dar šiek tiek pakepti.
Pilame kokosų pieną ir sultinį, užverdame, paviriname kokių 10 min. Ragaujame – jei sultinys nesūdytas, dedame druskos. Sudedame makaronus, dar kelias minutes pakaitiname ir galime serviruoti su makaronais, kapota kalendra ir mėgstamais topingais (pvz. grybais, šonine). Aš šįkart nelabai ką turėjau, tad keliavo tik kiaušinis!
ŽUVIENĖ
Ne pasaulio stebuklas, bet kaip ir su visais gerais dalykais: norint gauti kokybišką galutinį rezultatą reikės įdėti ir širdies, ir rankų. Aš žuvienės užsimaniau pačiu laiku – diena iki kapitaliai subjurstant orui, tad ji pagaminta buvo tiesiai į rudens premjerą, sušildė popietę ir vakarą, o ir šiek tiek pratuštino šaldiklio stalčių (kas man – visad laimė 😄).
Sriubos esminis elementas – sultinys. Jį šįkart turėjau privilegiją virti iš šaldiklyje buvusios dalies lydekos (vasarinės žvejybos likutis) ir lašišos (dar kai valgėm lašišą, pirkdavom dideles cielas žuvis, nuguldavo vis į šaldiklį). Viriau ilgai, nes tai dienai gaminau kitus patiekalus, tad nebuvo, kur skubėti. O visi kiti ingredientai sultinį tik papildė.
Mano žuvienės RECEPTAS:
keli litrai sultinio
200 g menkės (tinka ir šaldyta)
100 g šaldytų midijų
200 g krevečių
150 ml grietinėlės
1 brokolis (reikia tik galvos)
didelė sauja petražolių ir krapų
sauja uoginių pomidoriukų
šaukštelis kario pastos (naudojau žalią)
šaukštelis druskos, šaukštelis malto imbiero ir šaukštelis garstyčių dėklų
Į paruoštą ir verdantį sultinį dedame žuvį, krevetes ir midijas. Pavirus kokių 15 minučių dedame smulkiai pjaustytą brokolį, kapotas žoleles ir prieskonius. Po 10 minučių suberiame nepjaustytus uoginius pomidoriukus. Verdame, kiek turime laiko 🙂 Galime 10 minučių, galime valandą. Paskutiniame etape supilame grietinėlę ir privedame iki virimo.
KEPTO KALAFIORO SRIUBA
Kažkada esu rašiusi, kaip nemėgstu išmetinėti maisto. Dėl to visus likučius būtinai panaudoju gamindama ir iš tiesų neretai vieną-dvi dienas į savaitę palieku nesuplanavusi maisto todėl, kad žinau, jog vis tiek šaldytuve bus greitai vartotinų likučių.
Šįkart taip nutiko su kalafioru. Niekaip neradau mažyčio, tad vienai vakarienei teko pirkti kalafijorą-milžiną. Liko jo daugiau nei pusė ir, aišku, gal būtų galima pvz. pasidaryti iš jo ryžių ir užsišaldyti, bet tada vis tiek kada nors ateis užduotis jį suvartoti!
Tad pagaminau sriubą, į kurią buvo sureaguota “net nepasakyčiau, kad čia kalafijoras” 😅 Komplimentas. Kaip ir su visom sriubom – jos skanesnės, jei gaminamos ne tik puode, bet ir orkaitėje. Mane rezultatas maloniai nustebino, maniau bus kaip įprasta „kopūstienė”, o čia – net labai neblogai. Tiesa, pabrėšiu: jei ši sriuba bus ne starteriu, o pagrindiniu patiekalu, tuomet topingai jai – būtini.
RECEPTAS:
1 vidutinio dydžio kalafijoras
3-4 litrai sultinio
150 ml grietinėlės
50 g kreminio sūrio
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių/žolelių
keli šaukštai alyvuogių aliejaus
topingams*: kapota kepta šoninė, kepti grybai su kalendra, petražolės (tiktų ir grill krevetės ar žuvis, čederio sūris – bet kas ką mėgstate)
Išsiverdame sultinį (kokį norim – mėsos, paukštienos, daržovių).
Kaičiam orkaitę iki 200 laipsnių. Į kepimo formą (arba kaip aš – keramikinį troškintuvą, kuriame paskui sriubą ir viriau) dedame supjaustytą kalafijorą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, padruskiname, papipiriname, dedame mėgstamų prieskonių, žolelių ir dedame kepti 20 minučių.
Ištraukus iš orkaitės sudedame kalafijorą į verdantį sultinį (jei tęsiam keramikoj – įpilam sultinio) ir paverdame 10 minučių. Sublendiname, pilame grietinėlę, dedame kreminį sūrį, gerai išmaišome ir užverdame, tada nuimame nuo ugnies ir leidžiame sriubai dar 10-15 minučių pastovėti.
Pilame į lėkštę, dedame topingus ir skanaujame!
AZIJIETIŠKA SRIUBA
Sriuba yra patiekalas, kurio beveik neįmanoma nepataisomai sugadinti. Didžiąja dalimi atvejų – kuo ilgiau ji turi laiko skleistis kaitinama, tuo gardesnė tampa. Tad ir šįkart nusprendžiau gamindama neskubėti. 2 valandas virtas jautienos mentės sultinys + dar valanda su visokiom gėrybėm:
ant sviesto pakepti grybai
jautiena (ta pati, sultinio)
kiaušinis
cukinijų makaronai, pakepti ant sviesto
midijos
ožkos sūris
žaliojo kario pasta
kokosų pienas
rūkytos paprikos milteliai
čili pipiriukas
šaukštelis laimo sulčių
citrinžolė, kalendra, ciberžolė, čiobreliai, svogūnų laiškai, laiškinis česnakas, druska, pipirai
Kuo ilgiau sriuba paliekama virti ant mažos ugnies, tuo jos skonis bus intensyvesnis. Pasilikau šiek tiek skysčio ir kitai dienai – ji gali demonstruoti vis kitokį skonį su kiekviena diena.
ŠILDANTI KALAFIORO IR CIBERŽOLĖS SRIUBA
Labai skani kapto kalafioro sriuba su ciberžole – idealus variantas rudeniui ar žiemai, nes ne tik puikiai šilto kūną ir širdį, bet dar ir stiprina mūsų organizmo atsparumą peršalimui ir virusams.
Receptas:
1 kalafioras
1 svogūnas
3-4 česnako skiltelės
500 ml daržovių sultinio
400 ml grietinėlės
keli šaukštai alyvuogių aliejaus
1 a.š. ciberžolės
1 a.š. malto kumino
žiupsnelis druskos
Kalafiorą susmulkiname ir kartu su ketvirčiuotu svogūnu, traiškytu česnaku dedame į dubenį, apšlakstome aliejumi, dedame prieskonių, viską gerai permaišome ir paskirstome kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Šauname į 200 laipsnių orkaitę, kepame pusvalandį.
Ištraukę iš orkaitės daržoves perkeliame į troškintuvą ar puodą, supilame sultinį, grietinėlę ir dar apie 20 minučių patroškiname.
Sutriname trintuvu iki vientisos konsistencijos ir ragaujame dar karštą su mėgstamais priedais. Aš į tokio tipo sriubas mėgstu dėti maistinių mielių – jos pripildo sriubą sūrio skonio.
ČESNAKINĖ KEPTO KALAFIORO IR SŪRIO SRIUBA
Gardutėlė, soti, šildanti ir visai nesudėtinga sūrio, česnako ir kepto kalafioro sriuba – tinka keto ir lowcarb, tinka vengiangtiems grietinėlės kreminėse sriubose ar tiesiog ieškantiems sriubų „be bulvių“ 😁
Receptas:
1 kalafioras
1 l vištienos sultinio
1 didelis violetinis svogūnas
1 česnako galva
150 g čederio sūrio
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus
Kalafiorą susipjaustome smulkesniais žiedynais. Dubenyje sumaišome su druska (nepagailime!), pipirais ir alyvuogių aliejumi. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
Nulupame česnako išorinį lukštą, nupjauname 1/4 (viršūnėlę) ir dedame ant folijos kvadrato. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir lengvai užspaudžiame foliją.
Į foliją suvyniotą česnaką dedame į skardą kartu su kalafioru ir šauname į orkaitę – kepame apie 35 minutes 200 laipsnių kaitroje.
Likus 10 minučių iki kalafioro kepimo pabaigos pakaitiname sultinį, alyvuogių aliejuje pakepiname pusžiedžiais susispjaustytą svogūną.
Kalafiorui iškepus visus keptus ingredientus sudedame į puodą, supilame sultinį ir blenderiu gerai sutriname iki vientisos masės.
Statome ant vidutinės kaitros ir dar apie 10-15 minučių paviriname.
Galiausiai įmaišome sūrį.