Moliūgų sėklų miltų ir dilgėlių duona

„Viskam savas laikas“ – apie tai sukosi mintys ragaujant šią duoną.

Jau kurį laiką norėjau kepti duoną iš namuose esančių užburiančio žalumo moliūgų sėklų miltų, bet vis neprisiruošdavau: tai vakaras tingus, tai savaitgalis saulėtas, tai ką nors kitą kepti reikia. Ir kai vieną dieną jau nusprendžiau – laikas, mane paštu pasiekė netikėtos bičiulės Aurelijos lauktuvės – pakelis dilgėlių sėklų, jau paruoštų naudoti su maistu.

Iš pat pradžių varčiau rankose, čiupinėjau, uosčiau. Atrodė, užtruks, kol surasiu tikrai gerą panaudojimo būdą. Ir tuomet šovė galvon mintis, kad DUONA! Aš kepsiu duoną! Ar čia tiktų dilgėlių sėklos? Dar ir kaip!

Ir ką, ir kepiau. Ir gerai išėjo. Skoniai dera kaip vienas kitam sukurti. Dalinuosi idėja ir receptu, bet net jei ir dilgėlių sėklų neturėtumėte, drąsiai galite šią duonelę gaminti be jų arba su kokiomis kitomis mėgstamomis (pavyzdžiui, garstyčių?).

Ingredientai:
5 kiaušiniai
160 g moliugų sėklų miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
pusė šaukštelio druskos
1 šaukštas balkšvojo gysločio sėklų luobelių
1 šaukštas dilgėlių sėklų
100 g graikiško jogurto

Gaminimo eiga:

Išplakame kiaušinius iki putų.

Sumaišome visus birius produktus ir įmaišome juos į kiaušinius. Galime naudoti rankinę plaktuvę ar elektrinį mikserį – nesvarbu. Svarbu tik tiek, kad nebūtų jokių gumulėlių.

Kitas svarbus momentas – jogurtas. Po to, kai sumaišome birius produktus su kiaušiniu, dedame jį. Jogurtas duonai suteiks lengvumo, drėgmės, šiek tiek rūgštelės. Jei neturite jogurto, galite dėti grietinės arba kreminio sūrio (pavyzdžiui Philadelphia).

Leiskite tešlai apie dešimt minučių pailsėti, pabrinkti. Tada dar kartą prmaišykite ir sukrėskite į kepimo formą.

Kepkite 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išėmę leiskite atvėsti ir tik tuomet pjaukite.

Man moliūgų sėklų duona skaniausia su kokybišku sviestu ir druska, naminiu varškės kremu ar lydytu sūriu. 

Pirkinių krepšelis