Cukinijų ir sūrio apkepas

Pusryčių apkepas su sūriu ir cukinija

Cukinijų sezonas. Visi jį išgyvename vasaros pabaigoje, o tą cukinijų manijos laikotarpį galima paversti dar ir nuostabiai gardžiu, nes cukinija, pati būdama beveik beskone, gali tapti bet kuo: apkepu, pica, duona, pyragu, bandele… Tik fantazijos turėkime! 😁

Daugybe cukinijų receptų dalinausi savo paskutiniame (rugpjūčio) naujienlaiškio numeryje. Tačiau su didžiuliu malonumu dalinuosi vis naujomis idėjomis ir savo socialinių tinklų paskyrose bei čia, tinklaraštyje.

Vieną tų idėjų šiuo metu ir skaitai – keto ir low carb mityboms tinkamas cukinijų apkepas su sūriu.

Šis apkepas paprastas, bet skanus tiek, kad norėsis iš visų cukinijų vien jį ir kepti. Tą efektą suteikia daug sūrio – iš jo ne tik susidaro gardi traški plutelė, bet ir gimsta skonio pagrindas. Dėl to šiam apkepui taip svarbu sūrį pasirinkti tinkamą, o ne tiesiog bet kurį fermentinį – apie tai parašiau kiek žemiau, atkreipki dėmesį į tekstą su žvaigždute.

Ingredientai: 
1 didelė* cukinija (žr. komentarą žemiau)
6 kiaušiniai
200 ml grietinėlės
250 g sūrio** (žr. komentarą žemiau)
2 v.š. sviesto
krapų, laiškinių česnakų
druskos, pipirų

Kaičiam orkaitę iki 175 laipsnių karščio.

Cukiniją pjauname perpus, išimame sėklas. Susitarkuojame burokine ar smulkesne tarka, padruskiname, permaišome ir paliekame ją dubenyje (geriausia – sietelyje) ramiai išleisti skysčius, kol ruošimės kitus ingredientus.

Susitarkuojame sūrį. Kiaušinius išplakame su grietinėle ir pipirais. Sviestu patepame kepimo formą.

Kaip įmanoma geriau nusunkiame cukiniją rankomis ar maišeliu. Įmaišome į ją krapus ir laiškinius česnakus.

Į sviestu pateptą kepimo formą beriame 1/4 tarkuoto sūrio. Tada dedame 1/3 cukinijos. Ir taip sluoksniuojame iki baigiasi ingredientai. Nebūtina kaskart padengti viso paviršiaus, išeis su tarpais – taip skaniau, geriau.

Galų gale užpilame kiaušinio plakinį ir šauname kepti į orkaitę apie 50 minučių – iki apkepas kiek paruduoja ir per centrą lieka vos minkštas.

Išimame iš orkaitės, atvėsiname iki kambario temperatūros, pjauname ir ragaujame.

*didelė cukinija: mums reikia, kad išėmus sėklas, sutarkavus ir nusunkus vandenį jos liktų apie 500 g. Tai reiškia, kad cukinija gali būti arti 700-800 g iki pradedant ją apdoroti, priklausomai nuo jos sunokimo lygio.

**sūris: kadangi pati cukinija yra beveik be skonio, sūris čia vaidina svarbų vaidmenį. Geriausiai tiks tvirto, brandaus skonio sūriai, galima naudoti net rūkytus. Aš nuotraukose matomam apkepui naudojau brandų gouda tipo sūrį, bet šiaip galima rinktis rimtesnius, rekomenduoju.

Pirkinių krepšelis