Pyragas su rabarbarais

Tai sveiki atvykę į rabarbarų sezoną 😁 Vėl tas metas, kai namuose atsiranda gerokai daugiau stiebų nei galime apglėbti ir, odievai, daugiau nei galime suvartoti per kartą.

Šįkart dalinuosi keto pyrago su rabarbarais receptu.

Svarsčiau, kokį gi pyragą kepti – minkštą ir purų kaip obuolinį ar su šiek tiek daugiau charakterio. Ir prisiminiau, kad Natalija iš magicmint.lt buvo pasidalinusi savo crumble cake proporcijom, tad panaudojau jos įdirbį savo atspirties taškui, šiek tiek adaptavau kiekius situacijai ir voilà – jau galiu dalintis pyrago su rabarbarais receptu!

Kadangi rabarbarų turėjau daug, šiam pyragui naudojau 28 cm kepimo formą. Galite drąsiai naudoti ir mažesnę, tik atitinkamai ir ingredientų reikės pamažinti.

Reikės:
100 g migdolų miltų
100 g kambario temperatūros sviesto
50 g inulino (arba 40 g saldiklio)

350 g maskarponės sūrio
3 kiaušinių tryniai

500 g rabarbarų
2 v.š. ksilitolio ar kito saldiklio
1/2 a.š. ksantano dervos
1/2 a.š. maltų kardamonų

50 g kambario temperatūros sviesto
50 g migdolų miltų
60 g kokoso drožlių
2 kupini v.š. inulino (arba nekupini 2 v.š. saldiklio)

Susipjaustome rabarbaus nedideliais kubeliais, dedame į nedidelį puodą drauge su saldikliu, kardamonais ir pora šaukštų vandens. Statome kaisti ant nedidelės ugnies ir pamaišydami viriname apie 20 minučių iki rabarbarai sukrenta ir masė tampa tirštoka. Nuimame nuo kaitros, dedame ksantano dervą ir gerai išmaišome šluotele. Ksantano derva padės skystokai rabarbarų masei išlaikyti formą pyragui iškepus.

Kol verda rabarbarai, nedideliame dubenyje sumaišome ir išminkome 100 g migdolų miltų su tiek pat sviesto ir 50 g inulino. Tešla išeis nelipni, lengvai pasiduos formavimui. Ją iškart dedame į kepimo formos vidurį ir rankomis suformuojame paduką šiek tiek pakeldami kraštelius.

Suplakame maskarponę su tryniais ir paskirstome ant pyrago pado. Galima kremą skirstyti taip, kad ir kraštams tektų aukštesnis sluoksnis, taip paskui bus lengviau išlaikyti rabarbarų sluoksnį gražų pyragą jau atpjovus ir dedant į lėkštę.

Ant kremo pilame atvėsintus rabarbarus ir viską užbarstome trupiniais iš dubenyje rankomis sumaišyto sviesto, migdolų miltų, kokoso drožlių ir inulino (arba saldiklio).

Šauname kepti pusvalandžiui į 175 laipsnių orkaitę. Ištraukiame, pilnai atvėsiname (labai rekomenduoju tokius pyragus palaikyti šaldytuve pernakt). Ir tada jau ragaujame!

Pirkinių krepšelis