Išsami santrauka apie kerobą

Turbūt pastebėjote, kad savo tinklaraštyje mėgstu parengti išsamias santraukas – neilgus straipsnius, kuriuose apžvelgiu esminius kokių nors produktų aspektus, skirtumus, atsakau į gaunamus klausimus ir surašau, į ką atkreipti dėmesį.

Dažniausiai lankomos išsamios santraukos iki šiol buvo apie kokoso produktus ir apie kiaušinius. Na o šįkart nusprendžiau parengti išsamią santrauką apie kerobą – man pačiai įdomų ir gana universalų produktą, kuris dažnai receptuose gali pakeisti ir net pranokti kakavą.

Kas yra tas kerobas??

Visų pirma tai yra visžalis žydintis medis, kurio ankštys maistui naudojamos jau ne vieną tūkstantį metų. Europoje kerobas nesvetimas – auga žemyno pietuose, taip pat medžiai natūraliai auga Šiaurės Afrikoje, artimuosiuose rytuose ir kai kuriuose Atlanto vandenyno salynuose.

Sunokusios, išdžiovintos, kartais papildomai paskrudintos kerobo ankštys yra sumalamos iki kerobo miltelių ir gali būti naudojamos kaip kakavos pakaitalas. Kadangi kerobo milteliai yra natūraliai saldūs, jie gali būti naudojami ir kaip saldiklis kepiniams, saldainiams, desertams ar tiesiog kaip pagrindinis ingredientas karštam gėrimui (na, pavyzdžiui, tokiam kaip kakava).

Milteliai nėra vieninteliai kerobo produktai – galima rasti kerobo gėrimų, sirupų ir net likerių, taip pat kerobo sėklos yra naudojamos gaminant maisto tirštiklį (kerobo dervą ar gumą) ar net kaip glitimo pakaitalas produktuose, skirtuose mažaangliavandenei mitybai.

Dar įdomiau, mane kažkada nustebino, kad kerobas yra naudojamas ne tik žmonių, bet ir gyvūnų maisto pramonėje. Kadangi kerobas neturi teobromino ar kofeino (pavojingų gyvūnams), jį dažnai rasite „šokoladinių“ šunų skanėstų sudėtyje.

Naudingosios savybės

Tai, kad kerobas, skirtingai nei kakava, neturi kofeino, man buvo pageindinė motyvacija jį išbandyti ir įtraukti į eksperimentus su maistu. Mano instagram jau galite rasti ne vieną receptą su kerobo milteliais ar sirupu, o žemiau pasidalinu dar keletu idėjų. Ir iš tiesų nors man asmeniškai kerobo produktai tikrai skanūs, bet šalia to jie dar yra ir naudingi.

Kaip viena ryškiausių kerobo produktų savybių yra jų teigiamas poveikis virškinimo sistemai: gali gelbėti nuo laisvų vidurių, pykinimo, padidinti galimybes įsisavinti maistines medžiagas. Kerobo produktai yra žemo glikeminio indekso ir slopina grelino (alkio hormono) gamybą, dėl to gali padėti kovojantiems su viršsvoriu.

Kalbant apie vertingą jo sudėtį, kerobas turtingas kalciu (ir neturi oksalatų, mažinančių jo įsisavinimą), cinku, natriu, K, B2 bei E vitaminais. Kerobe esantys antioksidantai padeda lėtinti senėjimo ir vėžėjimo procesus, kai kur galima rasti informacijos ir apie teigiamą poveikį imuniteto stiprinimui.

Ir galiausiai, noriu tik darkart priminti: kerobo produktai neturi glitimo, neturi kofeino ir yra žemo glikeminio indekso, todėl labai tinka tiems, kurie mitybą pasirinko kaip įrankį geresnei sveikatai kurti.

Kuo kerobas skiriasi nuo kakavos?

Kerobas ir kakava atrodo labai artimi vienas kitam, bet pasižymi keliais pagrindiniais skirtumais.

Pavyzdžiui: 
– Kerobas yra natūraliai saldus, o kakava yra natūraliai karti.
– Kakavoje yra teobromino (nuodingo šunims ir katėms), tiramino (migrenas iššaukiančios aminorūgšties) ir kofeino, tuo tarpu kerobas neturi nė vieno iš šių. Per didelis kofeino kiekis gali sukelti nemigą, dirglumą, pilvo skausmus, greitinti širdies ritmą ar sukelti lengvus raumenų trūkčiojimus.
– Kakavoje gausu oksalatų, tuo tarpu kerobe jų nėra.
– Kerobo milteliuose yra triskart daugiau kalcio nei kakavos.
– Kaip neigiamą aspektą galėčiau išskirti tai, kad kakava savy turi riebalų, tuo tarpu kerobas riebalų neturi.

Iš principo aš kaip pagrindinį skirtumą išskirčiau tai, kad kakava gali būti stimuliuojanti tuo tarpu kerobas – ne.

Kerobo miltelių skirtumai

Jei pradėsite dairytis pirkti kerobo miltelių, pastebėsite, kad vieni jų yra šviesūs, kiti rusvi, o dar kiti – tamsūs. Tiek kerobo miltelių rūšių yra todėl, kad skiriasi jų apdirbimas.

Šviesiai rudi kerobo milteliai bus jei ankštys bus nekaitintos visiškai arba kaitintos žemoje temperatūroje (iki 45 laipsnių karščio). Tokie milteliai bus švelniai salsvi ir neturės jokio kartumo. Skonis tokių miltelių bus taip pat labai švelnus, gal net šiek tiek karameliškas.

Vidutiniško tamsumo rudos spalvos milteliai reiškia, kad ankštys buvo šiek tiek skrudintos maždaug 90-100 laipsnių temperatūroje. Tokio tipo milteliai bus saldžiausi, o specifinis kerobo skonis labai gerai juntamas. Man tokie milteliai labai patinka.

Rudos spalvos milteliai reiškia, kad ankštys buvo paskrudintos stipriau (maždaug 200 laipsnių temperatūroje) ir savo išvaizda, kvapu ir skoniu jau šiek tiek labiau primins kakavą, turės lengvo kartumo. Tamsios spalvos kerobo milteliai bus tikrai gilaus, intensyvaus skonio.

Kaip, kur, su kuo naudoti kerobo produktus

Tikiu, kad šitos dalies laukėte labiausiai – kas iš tos produkto naudos, jeigu nežinai, kaip jį naudoti, tiesa? Pabandau žemiau pateikti kelis pavyzdžius, idėjas, įkvėpimus. Ir kviečiu išbandyti.

Kerobo miltelius galima dėti visur, kur galima dėti kakavą: į blynų tešlą, į brownie ar pyragaičius, sausainių tešlą, pyragus ir net ledinukus. Svarbu turėti omenyje, kad dedant kerobo reikia dėti mažiau saldiklio, nes jis yra natūraliai saldus.

Kerobo miltelius ar sirupą taip pat galima dėti ruošiant glotnučius, košę, granolą, varškę ar kitus pusryčių patiekalus.

Kerobo milteliai ir sirupas tinka ir ruošiant gėrimus: karštą, jaukų kerobo gėrimą vakare, bulletproof kerobo gėrimą (galima net kerobo produktais pagardinti ir mėgstamą kavą su ar be kofeino).

Galima su kerobo produktais susiruošti ir kokį greitą desertą: plaktą grietinėlę (iš pieno arba kokoso) arba dar galima su kerobo sirupu ar milteliais susitrinti avokadą – labai geras, skanus keto desertas.

Taip pat labai skaniai kerobas dera su riešutų kremais (išbandžiau darydama įdarą kokosiniams saldainiams, jų receptu greitu metu pasidalinsiu savo instagram paskyroje). Net sakyčiau dera kur kas geriau nei su kakava.

Kadangi esu “Pirmo Šaukšto” ambasadorė, šiame straipsnyje su mielu noru sudedu aktyvias nuorodas į kerobo produktus, kuriuos galima rasti jų e-parduotuvėje:
Kerobo milteliai
Kerobo sirupas
Kerobo guma
Kerobo balzaminis actas

RECEPTAI

Nekepti kerobo batonėliai

Tai – neblogas užkandis ar net desertas, kurį lengva pagaminti ir galima laikyti šaldiklyje.

Ingredientai:
100 g kokosu aliejaus
100 g migdolu kremo
50 g kerobo milteliu
40 g megstamu kapotu riesutu
3 v.š. kerobo sirupo
1 a.š. vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
didelė sauja kapotų mėgstamų riešutų

Nedidelę kvadratinę formą išklojame kepimo popieriumi. Visus ingredientus gerai sumaišome dubenyje iki vientisos masės. Tada perkeliame masę į formą, mentele išlyginame paviršių ir dedame į šaldiklį maždaug 15-20 minučių. Išimam, supjaustome į kvadratėlius ir galime valgyti iškart arba dėti atgal į šaldiklį 🙂

Kerobo ir pipirmėčių bulletproof arbata

Gerai. Šis gėrimas garantuotai iš pirmo žvilgsnio pasirodys keistas 😀 Bet pipirmėtė nėra svetima šokoladiniams ar kakaviniams desertams, tad lygiai taip pat ją galima derinti su kerobo produktais. Aš kasdien vartoju MCT aliejų, tad natūraliai karts nuo karto bandau jį su vis skirtingais gėrimais. O želatinos karštame gėrime taip pat kviečiu nebijoti, ji augaliniam pienui priduoda papildomos tekstūros, o ir šiaip papildomas kolagenas dar niekam nepakenkė.

Ingredientai:
1 pakelis pipirmėčių arbatos
300 ml karšto vandens
100 ml kokosų pieno
1 v.š. kerobo miltelių
1 a.š. želatinos
1-2 v.š. kerobo sirupo
1/2 a.š. vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos

Užpilame arbatą karštu vandeniu ir paliekame bręsti 5 minutes. Supilame arbatą ir visus kitus ingredientus į blenderį ar kokteilinę ir plakame galingiausiu režimu iki viskas susimaišo į tolygią masę ir pradeda rastis putos. Pilame į puodelius ir ragaujame, kol gėrimas dar šiltas!

Sveikesnė “Nutella” iš kerobo ir makadamijų

Ingredientai:
120 g makadamijų riešutų (galite keisti į lazdynų, bet makadamijos draugiškesnės keto)
1/2 a.š. vanilės ekstrakto
25 g kerobo miltelių
1-3 v.š. kerobo sirupo (pagal tai, ar mėgstat saldžiau, ar ne)
2 a.š. kokoso aliejaus
keli šaukštai augalinio pieno (kiekį reguliuokite pagal pageidaujamą kremiškumą)
žiupsnelis druskos

Dedam riešutus į kombainą ar blenderį ir malame iki sviesto (makadamijos į sviestą pavirsta greitai, čia bus gal pusės minutės reikalas). Tada sudedame visus kitus ingredientus ir darkart permalame, kad tolygiai pasiskirstytų. Ir viskas – tik tiek darbo, o išeina labai gardus kremas, spreadas, pertepimas ar kad ir kaip bepavadintumėte.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis