Sakykite ką norite, bet cukinija yra tikra derliaus sezono karalienė!
Daržovė-chameleonas, galinti virsti salotomis, padažu, uogiene, troškiniu ir tortu. Kokia nuotaika ar proga, tą ir pagaminsi iš cukinijos, išties būtų sudėtinga rasti kitą tokį universalų daržo „augintinį”.
Cukinija kartu neabejotinai yra ir ta daržovė, kurios vasaros pabaigoje ir rudenį praktiškai neperkame prekybos centruose, nes daugiau mažiau visi turime savų: arba cukinijas auginame patys, arba kas nors iš artimųjų glėbį dovanoja. Esu laiminga – mano situacija yra būtent pastaroji.
Sodyboje turime fainą senutėlę kaimynę Janiną. Ji visą vasarą neša gėrybes. Vėlyvą pavasarį ridikėlių, vėliau svogūnų laiškų ir krapų, svogūnų galvų, agurkų, pomidoriukų, savo vištukių kiaušinių, o paskutinį sykį atnešė dvi didžiules prisirpusias cukinijas. Štai kokios geltonos gražuolės!
Man išties pasisekė, nes gaminti mėgstu, cukinijas – taip pat. Savo instagram paskyroje jūsų klausiau, ką šįkart iš cukinijų gaminame: keksą ar pusryčių apkepą (laimėjo antrasis, receptu jau esu pasidalinusi štai čia) ir šokoladinį ar nešokoladinį pyragą. Laimėjo šokoladinis 🙂 Ta proga šiandien čia ir susirinkome!
Žemiau surašau šokoladinio cukinijų pyrago ingredientus ir gaminimo eigą. Tikiuosi, rasite progą išbandyti ir patys! Jei taip ir bus, drąsiai dalinkitės rezultatu ir socialiniuose tinkluose pažymėdami mane – @yes_its_keto.
Ingredientai:
1 cukinija (apie 400-450 g)
3 kiaušiniai
240 g persijotų migdolų miltų
40 g becukrės kakavos miltelių (naudoju Beatos Nicholson kakavą, skirtą kepiniams, ji riebesnė ir skanesnė)
25 g sviesto (lydyto)
60 ml nesaldinto migdolų pieno
1 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. sodos
žiupsnelis druskos
1 a.š. obuolių sidro acto
120 g ksilitolio ar kito naudojamo saldiklio
80 g becukrio juodojo šokolado (smulkiai kapoto)
Glaistui: 80 g juodojo šokolado ir 1 v.š. kokosų aliejaus
Kaičiam orkaitę iki 180 laipsnių.
Jei cukinija didelė, pjaukit pusiau ir išimkite sėklas. Bet tie 400 g turi susidaryti jau cukinijos be sėklų – tokios, kokia bus sutarkuota. Žodžiu, bent 400 g grynos cukinijos „mėsos”.
Tai susitarkuojame cukiniją ir naudodami maišelį ar sietelį kaip galėdami geriau nusunkiame. Dedame cukiniją į dubenį ir sumaišome su kiaušiniais, migdolų pienu, lydytu ir atvėsintu sviestu, actu.
Kitame ubenyje sumaišome visus birius ingredientus (prieš tai persijoję migdolų miltus!) – turi išeiti purūs kakaviniai miltai. Į juos įmaišome cukinijos masę.
Kepimo formą patepame riebalais ir tolygiai paskirstome tešlą. Man tokiems pyragams labai pasiteisina silikoninė forma, nes iš jos lengva pyragą išimti, bet galite naudoti bet kokią tinkamą – tiek atsegamu kraštu, tiek paprastą kepimo formą (tokiu atveju įtieskite kepimo popieriaus).
Dedame į orkaitę ir kepame 50-60 minučių.
Praėjus laikui įsmeigiame medinį pagaliuką – jei sausas, pyragą ištraukiame, o jei drėgnas, dar leidžiame pakepti 5-10 min.
Išėmę pyragą pilnai atvėsiname iki kambario temperatūros. Pasiruošiame glaistą (išlydome šokoladą su kokosų aliejumi) ir apliejame juo pyragą.
Puošiame kuo norisi ir kas po ranka – apelsinų žievelėmis, riešutais, uogomis, riešutų drožlėmis. Aš puošiau kapotomis pistacijomis ir džiovintais rožių žiedeliais, kuriuos esu puošybai įsigijusi prieskonių parduotuvėje „Burtai„.