Šokoladinis pyragas su morengu

Šis pyragas – išties ypatingas. Tik pažiūrėkite, kokia pompastika! Nuostabus šokoladinio marmuro efektas atima žadą. Toks pyragas tikrai gali būti ir šventės puošmena, ir dovana.

Iškepusi daviau paragauti keliems žmonėms. Nieko neklausiau, tačiau jie patys akcentavo šio pyrago pagrindą: sunkus, tankus, drėgnas. Fantastiška tekstūra. Ir pati pagrindu didžiuojuosi – pagaliau pavyko proporciją pataikyti tobulai. Su tokiu pagrindu esu dariusi ir dar vieną desertą: ant viršaus dėjau maskarponės masę ir kepiau kaip cheesecake’ą. Taip pat buvo hitas!

Manau, kada nors reikės kepti darkart ir pasidalinti receptu ir su jumis.

O dabar judame prie šio pyrago-gražuolio recepto!

Keletas svarbių dalykų prieš pradedant:

  • Šiame recepte pirmąkart naudojau vieną ingredientą, kurį jau seniai norėjau išbandyti kepant morengus: vyno akmens miltelius (angliškai receptuose randami kaip „Cream of tartar”). Noriu pabrėžti – tai nėra būtinas ingredientas geram keto morengui. Esu kepusi ir be jų – pavyksta, tik reikia kantrybės. Bet norėjau išgauti kitą kokybę: juk kiekgi tų morengų per metus teiškepu, tad pamaniau, kad jei jau kepu, tegul jie būna geriausi, kokius tik pavyks padaryti. Vyno akmens milteliai stabilizuoja baltymą, o ir išsiplaka jis greičiau iki reikiamos konsistencijos. Baltymas būna tąsus, lengvai formuojamas.
    Morengo pyrago receptu be šių miltelių kažkada esu pasidalinusi štai čia.
  • Keto kepiniams jau kurį laiką naudoju tik saldiklį ksilitolį, bet kepant morengą esu pastebėjusi, kad su ksilitoliu tiesiog išeina geriau nei su eritritoliu. Abu saldikliai puikiai tinka laikantis ketogeninės mitybos, bet eritritolis kažkodėl daug labiau įkaista ir dėl to daug lengviau morengą sudeginti… O be to, ksilitolio ir skonis geresnis, jis neturi „šaldančio” poskonio.

Pagrindui:
90 g becukrio juodojo šokolado
75 g sviesto
2 kiaušiniai
50 g ksilitolio ar kito pasirinkto saldiklio
35 g becukrės riebios kakavos
1 a.š. vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos

Išlydome sviestą su šokoladu, įmaišome saldiklį, druską ir vanilę. Maišome tol, kol saldiklis pilnai ištirpsta ir nebelieka kristalų.

Įmušame kiaušinius, gerai išmaišome.

Galiausiai įmaišome kakavą ir masę perkeliame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (maniškė 16 cm skersmens). Šauname į 160 laipsnių orkaitę, kepame 17-18 minučių. Per tą laiką pasiruošiame morengą.

Morengui:
3 kiaušinių baltymai
50 g ksilitolio ar kito saldiklio
žiupsnelis druskos
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. obuolių sidro acto
2 a.š. vyno akmens miltelių (paaiškinimą rasite aukščiau)
45 g becukrio juodojo šokolado

Itin švariame inde su itin švariu plakikliu plakame baltymus. Šiems pradėjus putoti plonyte tolygia srovele pilame saldiklį, kad pilnai įsimaišytų. Dedame druskos, vanilės ir toliau plakame (bent kokias 6-7 minutes tai tikrai).

Galiausiai pilame actą, dedame vyno akmens miltelius, plakame toliau iki baltymų masė tampa tanki, blizganti, tampri, formuojama. 

Išlydome šokoladą, atsargiai supilame jį į baltymų dubens kraštą ir mentele švelniai porą kartų permaišome. Per daug maišyti nereikia, nes prarasime marmuro raštą.

Sudedame baltymus ant iš orkaitės ištraukto pagrindo, labai atsargiai paskirstome mentele ir šauname toliau kepti į 175 laipsnių orkaitę dar apie 30-40 minučių (įkiškite medinį smeigtuką ir patikrinkite – jei ištrauktas jis bus drėgnas, palikite kepti ilgiau iki pakartojus tą patį bus sausas).

Tada išjungiame orkaitę, pradarome ir leidžiame pyragui iš lėto atvėsti.

Pasiekus kambario temperatūrą ištraukiame ir galime pjauti!

Pirkinių krepšelis