Šventinis tinginys

Ypatingas, bet nesudėtingas – taip galėčiau apibūdinti šį šventinį (ir itin šokoladinį!) tinginį, kurį vieną vakarą įkvėpta artėjančių žiemos švenčių ėmiau ir sulipdžiau.

Ši tinginio versija stipriai skiriasi nuo tradicinio tinginio ir ingredientais, ir savo konsistencija: paprastai tinginys būna gan minkštas desertas, o šis išeina tvirtas, sodrus, skalsus ir, be abejonės, labai aromatingas.

Tam, kad šis tinginys tikrai kvepėtų šventėmis, į sausainių tešlą dėjau kalėdinių prieskonių mišinio – tik visi, kurie naudojami kepti meduoliams ar imbieriniams sausainiams. Taip pat jei turite savo pamėgtus pirktinius prieskoninius sausainius, galite naudoti ir juos. Taip dar labiau sutrumpinsite šio deserto gaminimo laiką!

Tad kviečiu išbandyti: šventinis tinginys, tinkantis besilaikantiems keto ar low carb mitybos.

Ingredientai:
150 g juodojo becukrio šokolado
70 g sviesto
80 ml grietinėlės
4 v.š. becukrės kakavos
100 g imbierinių sausainių*
50 g lazdyno riešutų
50 g pistacijų riešutų
žiupsnelis druskos
saldiklio pudra puošimui

* Sausainiai: juos galite naudoti pirktinius arba keptis patys. Svarbiausia – kad sausainiai būtų ne minkšti, o kietesnio tipo. Nuotraukose matomam desertui aš naudojau keto mitybai pritaikytą sausainių kepimo mišinį. Naudojau 1/4 normos ir papildomai į sausainių tešlą dėjau didelį šaukštą riešutų sviesto bei porą šaukštelių kalėdinių meduolių prieskonių.


Gaminimo eiga:

Garų vonelėje ištipriname šokoladą su sviestu. Lėtai įmaišome grietinėlę ir galiausiai – kakavą.

Į šokolado masę sudedame gliaudytas pistacijas, lazdyno riešutus ir laužytus sausainius, beriame šiek tiek druskos ir atsargiai permaišome, kad visi ingredientai pasidengtų šokoladu.

Gautą masę dedame ant kepimo popieriaus ir suformuojame cilindrą. Užsukame galus, kad išeitų saldainio froma, ir dedame į šaldytuvą bent penkioms valandoms arba pernakt.

Išėmę iš šaldytuvo leidžiame apie dešimt minučių desertui pastovėti kambario temperatūroje (kad pjaustomas netrupėtų), o tada supjaustome norimo storio gabalėliais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *