Žiemiškų kakavų receptai

Prasideda kakavų sezonas – kai sužvarbėjus orams vis daugiau laiko praleidžiame namuose, džiaugiamės galėdami kaisti viryklę, pildyti namus gardžių prieskonių kvapais ir niekur neskubėdami mėgautis širdį ir kūną šildančiais gėrimais.

Todėl noriu pasidalinti savo trim labai skirtingais kakavos gėrimų receptais, kuriuos kviečiu gamintis, dalintis ir ragauti su artimiausiais. Tik su trečiuoju receptu atsargiai – vieno puodelio bus per akis 😁

Vienas svarbus momentas gaminant kakavą namuose – norint pagaminti tikrai gerą gėrimą, reikia ne tiesiog grietinėle ar pienu užplikyti kakavą su prieskoniais, bet skonių mišinį kaitinti ant viryklės ir leisti jam pabręsti prieš ragaujant.

Jei niekada nebandėte kakavos gėrimo gaminti lėčiau, būtinai tai padarykite. Pažadu, paragavę tokio turtingo skonio prie senojo gaminimo būdo tiesiog nebegrįšite.

Antras patarimas, kurį galiu duoti yra pabandyti kakavos gėrimą gamintis su riešutų sviestu ar kremu. Su kakava dera praktiškai bet kokie riešutai, sviesto ar kremo riebumas suteikia papildomo sotumo ir tekstūros, o bendra gėrimo masė stipriai sutirštėja, pasunkėja. Geriant tirštesnį gėrimą atsiranda papildomas ragavimo malonumas, kurį visai nebūtina kurti lydant šokoladą!

Trečias patarimas – nebijokite į paruoštą kakavos gėrimo puodelį prieš pat ragaujant įsidėti ir kokių extra skanukų: zefyriukų, morengiukų ir pan. Ne tik nuotraukoje gražiai atrodo, bet ir papildomų desertinių pojūčių ragaujant prideda, man visai patinka

Ir paskutinis patarimas būtų dėl sluoksniavimo. Jei ant paruošto kakavos gėrimo viršaus uždedama plaktos grietinėlės kepurė, rekomenduoju ne išmaišyti viską prieš geriant, o gerti paprastuoju būdu – taip sluoksniai nepersimaišys ir fainai skleisis skirtingi skoniai. Na, o jeigu kakava sluoksniuojasi apačioje (pvz. nuo to, kad ištirpintas šokoladas ar riešutų sviestas vėsdamas leidžiasi žemyn), tuomet rekomenduoju pamaišyti, kad kakava grįžtų į vientisą „buklę”.

Gerai. Viskas. Papasakojau, o dabar – receptai. Keliauk žemyn ir išsirink, nuo kurios pradėsi šį žiemos sezoną!

Karštas šokoladas su lazdynų riešutų kremu

Ingredientai:

180 ml grietinėlės (ar mėgstamo augalinio pieno)

45 g 99% becukrio juodo šokolado

30 g lazdynų (ar kokių kitų mėgstamų) riešutų kremo 

3 lašeliai karamelės skonio Nicks stevia saldiklio

1 v.š. su kaupu Nicks kakavos

0,5 a.š. vanilės ekstrakto

žiupsnelis druskos

Nedideliame puode sumaišome grietinėlę, šokoladą, riešutų kremą ir saldiklį, dedame kaisti ant vidutinės kaitros nuolat maišydami šluotele, kad visi ingredientai susilietų. Tada dedame kakavos miltelius, vanilę ir druską, gerai išmaišome, nuimame nuo kaitros ir uždengę puodą paliekame penkioms minutėms pabręsti.

Pilame stiklinėn, jei norisi – puošiame plakta grietinėle. Aš papildomai dar apšlaksčiau pašildytu riešutų kremu.

Aštri kakava su apelsinais

Ingredientai:

200 ml grietinėlės (ar mėgstamo augalinio pieno)

1 v.š. su kaupu Nicks kakavos

3 lašeliai cookies & cream Nicks stevia saldiklio

0,5 a.š. malto Ceilono cinamono

0,3 a.š. kajeno pipirų

1 apelsino žievelės (tarkuotos)

Į nedidelį puodą sudedame visus ingredientus išskyrus grietinėlę – jos iš pradžių pilame tik vos vos, kad pamaišius pavyktų padaryti tarsi kremą iš prieskonių. Kai prieskonių masė tampa vientisa, supilame likusią grietinėlę ir kaičiame iki kakava užverda, leidžiame porą minučių pakunkuliuoti ant nedidelės kaitros. Išjungiame ugnį, uždengiame puodą, paliekame kakavą kelioms minutėms pabręsti, o tada ragaujame.

Meduolių skonio kakava su viskiu

Ingredientai:

200 ml grietinėlės (ar mėgstamo augalinio pieno)

1 v.š. su kaupu Nicks kakavos

3 lašeliai cookies & cream Nicks stevia saldiklio

0,5 a.š. malto Ceilono cinamono

0,5 a.š. malto imbiero

0,5 a.š. tarkuoto muskato

0,5 a.š. vanilės ekstrakto

žiupsnelis druskos

30 ml viskio

Į nedidelį puodą sudedame visus ingredientus išskyrus viskį. Kaitiname apie dešimt minučių ant vidutinės kaitros vis pamaišydami šluotele, kad visi prieskoniai susilietų. Išjungiame kaitrą, kelias minutes leidžiame gėrimui atvėsti, tada pilame viskį, išmaišome ir ragaujame.

Visiems trims receptams naudojau Nick’s produktus – kakavą ir du skirtingus saldiklius lašeliais. Šiems receptams labai rekomenduoju saldiklius su skoniu, jie prideda papildomo charakterio, kurį būtų sudėtinga sukurti kitais prieskoniais. Žemiau įdedu nuotrauką produktų, kurių akimis kviečiu ieškoti Pirmo Šaukšto produktų kataloge.

Pirkinių krepšelis