Parašiusi įrašą apie druskas pagalvojau, kad taip, kaip riebalai ilgus metus buvo vadinami mitybiniu siaubu, taip pat žmonės buvo gąsdinami ir druska. Taip, per didelis druskos vartojimas gali turėti savo neigiamų pasekmių, tačiau aš svarsčiau apie ištakas ir gal raginimai namuose gaminamą maistą mažiau sūdyti gali būti susiję su tuo, kad visas kitas iš parduotuvių namo parsinešamas maistas jau yra pripildytas ne tik cukraus ar krakmolo, bet ir tos pačios druskos?
Kad ir kaip ten bebūtų, pradėjus maitintis pagal ketogeninės mitybos principus yra labai realu savo organizmą įvaryti į su druska gaunamų elementų deficitą. Tam yra pora priežasčių. Viena – ta, kurią minėjau pirmoje šio įrašo pastraipoje: keto mityboje atsisakoma stipriai perdirbtų maisto produktų, maistas ir užkandžiai dažniausiai gaminami namuose ir ne iš pusfabrikačių ar stipriai apdorotų produktų, o iš gryno, tikro maisto.
Antra priežastis yra susijusi su pačia ketogeninės mitybos specifika ir tuo, kaip mūsų organizmas funkcionuoja jos laikantis. Tikrai ne kartą esu rašiusi apie greitą vandens cirkuliaciją organizme ir kad jis neužsilaikydamas greičiau pašalina ir mineralus, būtinus normaliai raumenų ir nervinės sistemos sveikatai. Magnio papildai yra viena, o štai natrio galime gauti savo mitybą papildydami ir kokybiška druska.
Šiame tinklaraščio įraše aš aptarsiu keletą dalykų: druskos svarbą organizmui, skirtingas druskų rūšis ir jų savybes, o pabaigoje dar pasidalinsiu ir ŠEŠIAIS (!!!) skanintų druskų receptais, kuriuos lengvai galėsite išbandyti namuose.
Natris – druskoje esantis mikroelementas – padeda mūsų organizmui išlaikyti tinkamą vandens kiekį kiekvienoje kūno ląstelėje. Esant natrio trūkumui paprastai juntami nemalonūs pojūčiai – tokie kaip nerimas, nuovargis, raumenų traukimas ar virškinamojo trakto veiklos sutrikimai. Kitas įdomus dalykas yra tas, kad stipriai sumažėjus natrio kiekiui organizme, drauge mažėja ir kalio, tad minėti simptomai tik stiprėja.
Mažas natrio kiekis organizme sustiprins Keto gripą
Ši dalis aktuali pradedantiesiems ir leisiu sau tik dar vieną kartą pabrėžti, kad ketogeninę mitybą pirmiausia pradėti reikėtų ne nuo receptų ir maisto produktų, o nuo informacijos rinkimo. Reikia būti pasirengus tam „šokui”, kurį organizmas patiria pereidamas nuo vieno mitybos režimo prie kito, nuo vieno metabolinio proceso prie kito ir to perėjimo metu būna, kad pirmosiosmis naujo režimo dienomis pasireiškia vadinamasis keto gripas (nuovargis ir energijos stoka, negebėjimas susikaupti, galvos skausmas ir svaigimas, raumenų skausmas).
Keto gripas pasireiškia dėl dehidratacijos ir elektrolitų trūkumo, todėl jau pirmosiomis dienomis pradėjus laikytis ketogeninės mitybos reikia būtinai apsirūpinti ir vandeniu, ir papildais arba itin turtingais maisto produktais.
Natrio stokos įtaka virškinamojo trakto sutrikimams
Elektrolitų trūkumas yra tiesiogiai susijęs su virškinimo problemomis, nes tam, kad mūsų kūno raumenys ir virškinamasis traktas veiktų sklandžiai ir efektyviai, yra būtinas natris. Vieni iš simptomų, kuriuos pajaučia neseniai pradėję laikytis ketogeninės mitybos ir susidūrę su natrio trūkumu, yra tokie virškinimo sutrikimai kaip užkietėję (arba kaip tik – laisvi) viduriai. Jei pajaučiate, kad sudėtinga tuštintis, labai rekomenduoju gerti daug mineralinio vandens, papildomai pavartoti magnio papildų. Mėgstantys ritualus gali ir druskų vonioje išsimaudyti – organizmas natrį gali absorbuoti ir per odą.
Traukia raumenis? Pirmyn išgerti dozę elektrolitų!
Ko gero kiekvienas pažįstame tą bjaurų jausmą, kai naktį ima ir sutraukia kojos raumenį. Taip nutinka dėl dehitradacijos ir elektrolitų trūkumo ir ketogeninės mitybos kontekste dažniausiai pasitaiko pradedantiesiems. Greitas sprendimas čia vėlgi yra papildai ir druska į kiekvieną patiekalą ar užkandį, kurį gaminatės namuose. Ir aš rekomenduoju pernelyg neapsunkinti sau kasdienybės su druskos vartojimu, nes tai gali vykti įvairiausiomis formomis: tiek elementariai papildomai sūdant maistą, tiek geriant sūdytą kaulų sultinį ar net su sūdytais riešutais (pvz. namie ruoštais kepintais sūdytais migdolais).
Ir drauge noriu paminėti dar vieną dalyką – nepamirškite kalio, nes lygiai taip, kaip dažnai pradedant keto krenta natrio kiekis, krenta ir kalio. Šio mikroelemento galite gauti tiek su maistu, tiek su papildais – rinkitės patys.
SKIRTINGOS DRUSKŲ RŪŠYS
Šioje įrašo dalyje aptarsiu keletą druskų rūšių, kurias galima drąsiai vartoti namuose su maistu. Turbūt esate pastebėję, kad druskos kaina maisto prekių parduotuvėse skirtis gali net iki dešimties kartų, tačiau kuo jos skiriasi savo turiniu ir poveikiu?
Himalajų rausvoji druska
Visa Himalajų rausvoji druska į mūsų parduotuvių lentynas atkeliauja iš vienos vienintelės druskų kasyklos Pakistane. Turbūt esate atkreipę dėmesį, kad kartais skiriasi druskos rausvumas? Jis priklauso nuo skirtingų mineralų druskoje koncentracijos, kuri skiriasi skirtingose kasyklos vietose.
Himalajų druska gali būti ir labai rupi, ir itin smulki – abi vertingos vienodai, tad rinkitės tą, kurią mieliau ir dažniau vartosite. Na o šalin dedant estetinius niuansus, Himalajų druska yra ko gero sveikiausia iš visų, kurias galime vartoti – joje randami net 84 mūsų organizmui reikalingi mikroelementai.
Kokybiškos rausvosios Himalajų druskos galite įsigyti čia.
Jūros druska
Jūros druska išgaunama garinant jūros ar sūriųjų ežerų vandenis, ji paprastai yra balta arba švelniai pilka, stambiais stačiakampiais kristalais ir taip pat yra itin populiari tarp ieškančiųjų sveikesnių alternatyvų savo mitybai ir gyvensenai.
Druskos gavybos procesas leidžia jai likti pilnai savo natūralios sudėties, išlaikant vertingus mineralus. Šioje druskoje randami net 72 mūsų organizmui būtini mikroelementai ir dėl to jūros druska tituluojama kaip antras geriausias ar sveikiausias druskos pasirinkimas.
Kokybiškos jūros druskos įsigyti galite čia.
Valgomoji akmens druska
Akmens druska yra iškastinė ir ko gero dažniausia ir pigiausia druskos versija, kokią galite įsigyti, tačiau jei turite galimybes rinktis kitokią druską, tą patarčiau ir daryti.
Taip sakau dėl jos mažesnės vertės organizmui ir dėl druskos apdorojimo proceso – turbūt esate pastebėję, kad pats druskos rupumas gal ir skiriasi nežymiai, tačiau spalva gali skirtis tikrai stipriai: viena akmens druska bus baltutėlė, tuo tarpu kita gali turėti net ir pilkų priemaišų.
Nors gali atrodyti priešingai, tačiau sveikesnė visgi bus ta akmens druska, kuri neatrodys estetiškai gražiausia – visiškai baltos akmens druskos natūraliai nebūna, tad jei tokią nusipirkote, galite būti tikri, kad ji yra perdirbta ir balinta.
NAMINIŲ DRUSKŲ RECEPTAI
Kas mane seniai sekate Instagram, ko gero pamenate eksperimentus bandant namų sąlygomis pasigaminti druskos kristalų ir dribsnių. Visgi šįkart – ne apie tai, o apie skirtingus druskos skonius, kurie gali padėti prisiminti dažniau jos dėti į ruošiamus patiekalus, jeigu yra tikimybė, kad su maistu gaunate per mažai elektrolitų. Žemiau rasite net šešis skirtingus skonius, kuriuos rekomenduoju išbandyti su įvairiausiais patiekalais: salotose, sriubose, ant kepsnių ar daržovių, o gal tiesiog ant krekerio su sviestuku. Pažadu, bus dar gardžiau nei numanote 🙂
Be to, tokia druska tinka ne tik patiems patiekalus gardinti, bet ir kitiems dovanų! Mes patys per praėjusias Kalėdas nuo draugų gavome dovanų namie ruoštą druskos mišinį ir taupydami vartojome gerą pusmetį, džiaugėmės kaskart draugus prisimindami.
Jūros druska su rozmarinu, apelsinu, čiobreliu
30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos apelsino žievelės
sauja šviežio kapoto rozmarino
Jūros druska su grūstais džiovintais čiliukais
30 g druskos
1 a.š. džiovintų čili pipirų su sėklytėmis
Himalajų druska su rūkyta paprika ir rozmarinu
30 g druskos
1 kupinas a.š. rūkytos paprikos miltelių
sauja šviežio kapoto rozmarino
Himalajų druska su kariu ir laimu
30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos laimo žievelės
1 a.š. kario miltelių
Himalajų druska su citrina ir čiobreliu
30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos citrinos žievelės
sauja šviežių čiobrelių
Jūros druska su citrina ir pipirais
30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos citrinos žievelės
2 a.š. šviežiai maltų pipirų (juodųjų arba kelių pipirų mišinio)
Šiems receptams naudojamą itin kokybišką jūros bei Himalajų druską galite rasti sveiko maisto parduotuvėje Bio7 – su pasididžiavimu primenu, kad esu šio prekės ženklo ambasadorė, tad ne tik pati vartoju Bio7 esančią produkciją, tačiau ir mielai rekomenduoju ją atrasti ir jums!