Druska: kokią rinktis?

Taip, kaip riebalai ilgus metus buvo vadinami mitybiniu siaubu-baubu, taip žmonės buvo gąsdinami ir druska. Aš turiu įtarimą, kad raginimai nesūdyti maisto papildomai namuose bijant jos pertekliaus galėjo visgi būti susijų su tuo, kad tos druskos nemažai žmonės namo parsinešdavo su jau perdirbtais maisto produktais (perdirbtais aš vadinu pplius minus visus tuos, kurie turi daugiau nei vieną ingredientą, t.y. yra perkami ne natūraliai randama savo forma).

Ir beje pradėjus maitintis pagal ketogeninės mitybos principus arba bet kokius kitus, kuriuos eliminuojama daugybė perdirbtų maisto produktų, kurių sudėtyje yra druska, yra visai realus šansas druskos suvartoti per mažai ir paskui rastis poreikiui kompensuoti tai per papildus arba papildomai sūdomą maistą namuose. Nes ruska nėra nei priešas, nei išganymas – ji turi daugybę formų, kuriomis yra reikalinga sveikai funkcionuojančiam žmogaus organizmui, o gauti jos irgi galime įvairiais būdais.

Tad šiame įraše aptarsiu keletą dalykų: druskos svarbą organizmui, skirtingas druskų rūšis ir savybes, o pabaigoje pasidalinsiu ir keliais naminių prieskoninių druskų receptais, kuriuos lengvai galėsite tiek patys išbandyti namuose, tiek kaip mielas dovanėles suruošti savo artimiesiems.

Natris yra pagrindinis druskoje esantis mikroelementas ir jis mūsų organizmui padeda palaikyti tinkamą vandens kiekį kiekvienoje kūno ląstelėje. Esant natrio trūkumui paprastai juntami įvairūs nemalonūs simptomai – nerimas, nuovargis, raumenų traukimas ar net virškinimo sutrikimai. Kitas įdomus dalykas yra tas, kad stipriai sumažėjus natrio koncentracijai organizme, drauge mažėja ir kalio – dėl to visi aukščiau paminėti simptomai tik stiprėja.

Mažas natrio kiekis organizme sustiprins Keto gripą

Pradedantiesiems žemas natrio kiekis pradedantiems keto mitybą gali net ir keto gripą sustiprinti, tad aš tik dar kartelį leisiu sau apie keto gripą kalbėdama pabrėžti, kad ketogeninė mityba turėtų prasidėti ne nuo receptų, o nuo informacijos rinkimo. Tiesiog reikia būti pasirengus tam pokyčiui, kurį organizmas patiria pereidamas nuo vieno mitybos režimo prie kito ir įeidamas į ketozę. 

Keto gripas pasireiškia būtent dėl dehidratacijos ir elektrolitų trūkumo, tad net jei neįtariate deficito, vis tiek pirmosiomis ketogeninės mitybos dienomis reikėtų apsirūpinti ir papildomu vandeniu, ir papildais. Na, arba mikroelementais itin turtingais maisto produktais, bet čia vėl atsiremiame į milžiniškus informacijos kiekius, kuriuos reikėtų suvartoti norint suprasti, ką, kokiais kiekiais ir kaip organizmas gali pasisavinti iš kurių maisto produktų.

Natrio stokos įtaka virškinamojo trakto sutrikimams

Mikroelementų trūkumas yra tiesiogiai susijęs su virškinimo problemomis. Tam, kad mūsų kūno raumenys ir virškinamasis traktas veiktų sklandžiai ir efektyviai, natris yra būtinas. Vieni iš simptomų, kuriuos pajaučia neseniai pradėję laikytis ketogeninės mitybos ir susidūrę su natrio trūkumu žmonės, yra tokie virškinimo sutrikimai kaip kietėjantys arba kaip tik laisvėjantys viduriai. Tad ne veltui pajutus, kad tapo sudėtinga tuštintis, yra rekomenduojama gerti stipriai prisotinto mineralinio vandens ir vartoti papildus. Mėgstantys ritualus, be abejonės, gali ir druskų voniose maudytis, nes natrį organizmas gali absorbuoti ir per odą, bet jei efekto reikia greitai, padės viskas, kas vartojama per burną.

Traukia raumenis? Pirmyn išgerti dozę elektrolitų!

Paprastai jei pradeda traukti raumenis, iškart griebiamės magnio arba kompleksinių magnio-natrio-kalio papildų. Ir teisingai – šitą bjaurų reikalą dažniausiai signalizuoja visų mikroelementų trūkumas. Bet vienas iš paprastesnių sprendimų su šituo susidurti retai arba nesusidurti niekada irgi yra tiesiog elementariai pakankamai pasisūdyti namuose gaminamą maistą. Geras mikroelementų šaltinis bus ir papildomai pasūdytas kokybiškų kaulų naminis sultinys – šį apskritai galima vartoti net ne kaip maistą, o kaip papildą.

Ir tik primenu – nepamirškite ir kalio kiekvieną kartą, kai galvojate apie natrį. Prenumeratoriams skirtame susitikime su kardiologe, kuris vyko dar šių metų ankstyvą pavasarį, susitikimo viešnia labai akcentavo, kad kalio padauginti yra neįmanoma. Ji pati kiekvieną dieną papildais vartoja apie 1000 miligramų kalio (neskaitant to, kuris gaunamas su maistu).

SKIRTINGOS DRUSKŲ RŪŠYS

Šioje straipsnio dalyje aptarsiu keletą druskų rūšių, kurias paprastai randame maisto prekių parduotuvėse ir kurias visas galima drąsiai naudoti namuose gaminant maistą. Turbūt visi esate pastebėję, kad druskų kaina parduotuvėse gali skirtis bene 10 kartų – o kuo jos skiriasi savo turiniu?

Himalajų rausvoji druska

Visa Himalajų rausvoji druska į mūsų parduotuvių lentynas atkeliauja iš vienos vienintelės druskų kasyklos Pakistane. Turbūt esate atkreipę dėmesį, kad kartais skiriasi druskos rausvumas? Jis priklauso nuo skirtingų mineralų druskoje koncentracijos, kuri skiriasi skirtingose kasyklos vietose. Tik tiek.

Himalajų druska gali būti ir labai rupi, ir itin smulki – abi vertingos vienodai, net jei kas nors bandytų jums įrodyti kitaip. Tad rinkitės tą, kurią mieliau ir dažniau vartosite.

Na o šalin dedant estetinius niuansus, Himalajų druska yra ko gero sveikiausia iš visų, kurias galime vartoti – joje randami net 84 mūsų organizmui reikalingi mikroelementai. Užsimerkusi šitiek neišvardinčiau, bet kiekvienas jų atlieka savo rolę mūsų sveikatai.

Jūros druska

Jūros druska išgaunama garinant jūros ar sūriųjų ežerų vandenis. Ji paprastai yra balta arba švelniai pilka, stambiais stačiakampiais kristalais ir taip pat yra itin populiari tarp ieškančiųjų sveikesnių alternatyvų savo mitybai ir gyvensenai.

Druskos gavybos procesas leidžia jai likti pilnai savo natūralios sudėties, išlaikant vertingus mineralus. Šioje druskoje randami net 72 mūsų organizmui būtini mikroelementai ir dėl to jūros druska gali būti tituluojama kaip antras geriausias ar sveikiausias druskos pasirinkimas.

Valgomoji akmens druska

Akmens druska yra iškastinė ir ko gero dažniausiai randama bei pigiausia druskos versija, kokią galite įsigyti, tačiau jei turite galimybes rinktis kitokią druską, tą patarčiau ir daryti.

Taip sakau dėl jos mažesnės vertės organizmui ir dėl druskos apdorojimo proceso – turbūt esate pastebėję, kad pats druskos rupumas gal ir skiriasi nežymiai, tačiau spalva gali skirtis tikrai stipriai: viena akmens druska bus baltutėlė, tuo tarpu kita gali turėti net ir pilkų priemaišų.

Nors gali atrodyti priešingai, tačiau sveikesnė visgi bus ta akmens druska, kuri neatrodys estetiškai gražiausia. Maš visiškai baltos akmens druskos natūraliai nebūna, tad jei tokią nusipirkote, galite būti tikri, kad ji yra perdirbta ir balinta.

NAMINIŲ DRUSKŲ RECEPTAI

Druska gali turėti įvairiausius skonius. Kažkada net esu gaminusi namuose raudonojo vyno druską (tiesiog sušlapinau druską raudonuoju vynu, išgarinau alkoholį ir palikau džiovinti) – pavyko išties prieskonis, ypatingas ne tik savo spalva, bet ir skoniu bei aromatu. Ir iš tiesų namuose gaminant druską su skoniais jokių ribų nėra – galima naudoti visus prieskonius, žieveles, aromatus, kurie tik patiems yra artimi, įdomūs ir malonūs.

Žemiau rasite net šešis skirtingus druskų skonius, kuriuos kviečiu išbandyti su įvairiausiais patiekalais: salotose, sriubose, ant kepsnių ar daržovių, o gal tiesiog ant krekerio su sviestuku. Pažadu, bus dar gardžiau nei numanote!

Be to, tokia druska tinka ne tik patiems patiekalus gardinti, bet ir kitiems dovanų!

Jūros druska su rozmarinu, apelsinu, čiobreliu

30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos apelsino žievelės
sauja šviežio kapoto rozmarino

Jūros druska su grūstais džiovintais čiliukais 

30 g druskos
1 a.š. džiovintų čili pipirų su sėklytėmis

Himalajų druska su rūkyta paprika ir rozmarinu

30 g druskos
1 kupinas a.š. rūkytos paprikos miltelių
sauja šviežio kapoto rozmarino

Himalajų druska su kariu ir laimu

30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos laimo žievelės
1 a.š. kario miltelių

Himalajų druska su citrina ir čiobreliu

30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos citrinos žievelės
sauja šviežių čiobrelių

Jūros druska su citrina ir pipirais

30 g druskos
2 a.š. džiovintos tarkuotos citrinos žievelės
2 a.š. šviežiai maltų pipirų (juodųjų arba kelių pipirų mišinio)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis