Ką privalai žinoti apie cinamoną

Šis įrašas – tiems, kurie savo žiemą ir šventinį periodą gardina cinamono aromatu. Ar žinojote, kad praktiškai visas cinamonas, kurį randate įprastose maisto prekių parduotuvėse, nebus tikrasis cinamonas?

Didžioji dalis to, kas lietuviškai yra užrašyta kaip „cinamonas“, iš tiesų bus cassia – pigi ir prasta cinamono versija, organizmą veikianti labiau žalingai nei naudingai.

Cassia „cinamonas“

Cassia „cinamonas“ yra dažniausiai randamas, jo pilnos parduotuvių lentynos, prieinama kaina, jis yra tamsiai rudos spalvos, ryškaus aromato ir skonio. Cassia pasižymi keliomis sveikatai naudingomis savybėmis, pavyzdžiui, jis gali padėti laisvų vidurių kontrolei, mažinti menstruacinius ir raumenų skausmus. BET. Cassia „cinamone“ yra didelė koncentracija kumarino – žmogaus organizmui toksiškos medžiagos, veikiančios kancerogeniškai. Net ir nedideliais kiekiais vartojamas kumarinas kelia grėsmę sveikatai ir taikosi pažeisti žmogaus kepenis.

Norint išvengti rizikos, žmogui per dieną nereikėtų viršyti 0,1 mg kumarino dozės, o 1 a.š. cassia „cinamono“ turi 6-12 mg kumarino.

Ceilono cinamonas

Neigiamo poveikio Ceilono cinamonas neturi.

Ceilono (arba tikrasis) cinamonas bus šviesiai rudos spalvos, jo aromatas ir skonis – švelnus ir kiek salsvas. Ceilono cinamonas yra turtingas antioksidantais ir padeda kovoti su senėjimo procesais, taip pat padeda reguliuoti kraujo spaudimą ar gerinti virškinimą – turbūt būtent dėl pastarosios priežasties dažnai ir vieną kitą kilogramą norinčios pamesti moterys mėgsta cinamoną dėti visur – nuo kavos iki mėsos:) Taip pat Ceilono cinamonas gali būti kaip pagalbinė priemonė gydant burnos/dantenų uždegimus, viduriavimą ir vidurių pūtimą, peršalimą, padeda kontroliuoti PKS ir menstruacines problemas.

Kalbant apie kumariną, jo tikrasis cinamonas turi nedaug ir net vartojamas kasdien nekels grėsmės žmogaus sveikatai.

Tikrasis cinamonas atkeliauja iš Ceilono (Šri Lankos ir pietiinės Indijos), o cassia „cinamono“ kilmės šalis yra Kinija ar Azijos prietryčiai (pvz., dažnai parduotuvėse rasite „cinamono“ iš Indonezijos). Pastarasis bus ir kelis kartus pigesnis už tikrąjį cinamoną.

Kaip atskirti?

Nors šie du iš pirmo žvilgsnio yra panašus, tačiau juos galima atskirti.

Cassia bus tamsesnis, aštresnio aromato ir skonio, o Ceilono cinamonas bus šviesesnis ir švelnaus aromato ir skonio.

Perkant ne maltą, o lazdelėmis, skirsis jų išvaizda – Ceilono cinamonas bus pilnaviduris, sudarytas iš vienos storesnės žievės ir daugybės plonų sluoksnių viduje, o tuo tarpu cassia „cinamonas“ kur kiaura susirietusi vieno arba dviejų sluoksnių žievė.


Kalbant apie pakelį, tikrasis cinamonas visada bus nurodytas kaip „Ceilono“. Tad jei nerandate tokio užrašo, dėkite pakelį atgal į lentyną. Jei randate ant pakelio užrašą „Kanel“, irgi dėkite atgal į lentyną:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pirkinių krepšelis