Laikantis ketogeninės mitybos duonos racione praktiškai nebelieka. Ir ne tik todėl, kad tradicinės duonos negalima, bet ir todėl, kad jos elementariai nebereikia – sotumas garantuojamas kitokiu vertingu maistu.
Visgi karts nuo karto užsimaniusiems duonos (pvz. prireikus pavaišinti svečius, ruošiantis iškylai, ar tiesiog pasiilgus sumuštinio) jau galima rinktis iš kelių neblogų variantų. Mano instagram esančiame receptų gide galima rasti kekeltą duonos receptų, vienu kitu esu pasidalinusi ir savo knygoje „Keto Kodas“, o neturintys ūpo kepti gali įsigyti jau paruoštos (pvz. Biržų duona turi liniją „Keto lengvai“ su keliomis duonų rūšimis, yra net bandelių ir picos padų).
Kad ir kaip bebūtų, paprastai keto duonos kepamos su riešutų miltais. Dėl to sudėtinga išgauti purumą ir porėtumą, jos būna sunkesnės ir šiek tiek tamsesnės. Dažnai – ir trapesnės, ne tokios elastingos. Tad buvau davusi sau misiją baltai duonai „išrasti“ su tais ingredientais, kuriuos galime rasti paprastose maisto prekių parduotuvėse Lietuvoje. Panašu, pavyko padaryti kai ką, kas bent kol kas yra artimiausia tradicinėje mityboje įprastai baltai duonelei. Dalinuosi su jumis ir viliuosi, kad jums taip pat patiks!
Prieš pasidalindama receptu norėjau išbadyti duonelę įvairiuose amplua. Ji skani ir šviežia, ir šaldytuve pastovėjusi, ir paskrudinta (sausai ar ant sviestuko). Kepėm su ja ir karštus sumuštinius, ir net tą seną patiekalą iš vaikystės laikų – į duonos riekės skylę įmuštą kiaušinį. Žinokite, visus testus duonelė atlaikė, kviečiu ir pačius išbandyti. Receptas – žemiau!
Ingredientai:
4 kiaušiniai
200 g baltymų miltelių (beskonių ir becukrių)
340 g kreminio sūrio (philadelphia, rasa)
60 g tirpinto sviesto
60 g grietinėlės
50 g alyvuogių aliejaus
10 g ksilitolio ar kito naudojamo saldiklio
1/2 a.š. druskos
1/3 a.š. sodos (ne daugiau!!!)
2 1/2 a.š. kepimo miltelių (irgi nepadauginkite)
1 a.š. ksantano dervos (su mažyčiu kaupu)
Išplakame kiaušinius su saldikliu ir druska.
Sudedame kreminį sūrį, tirpintą sviestą, grietinėlę ir alyvuogių aliejų, viską plakame iki vientisos konsistencijos.
Tada sudedame birius produktus: baltymų miltelius, kepimo miltelius ir sodą, ksantano dervą. Viską elektriniu mikseriu išmaišome iki nelieka jokių gumuliukų.
Sudedame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą ir dedame kepame 165 laipsnių orkaitėje valandą. Įsmeigiame medinį pagaliuką į centrą – jei ištraukus jis sausas, duona iškepė. Jei drėgnas, paliekame dar pakepti (kepimo laikas priklauso nuo jūsų kepimo formos dydžio ir gylio). Jei po valandos atrodys, kad duonai reikia dar pakepti, o viršus jau ruduos, uždenkite kepančią duonelę aliuminio folija.
Jei išbandysite receptą, būtinai pasidalinkite savo įspūdžiais!