Keto bazilikų ledai

Vasara džiugina kvapais, spalvom ir skoniais. Iš paskos keliauja ir naminių ledų receptai 😊 Šiuo bazilikų ledų receptu buvau pasidalinusi ir savo birželio mėnesio naujienlaiškyje, bet jau po kelių dienų recepto sklandymo keto „pogrindyje” supratau, kad verta pasidalinti ir plačiau. Tad palieku receptą čia, savo tinklaraštyje, kad jis būtų visiems ir visada lengvai pasiekiamas!

Man pačiai bazilikų skonio ledai buvo didžiulis atradimas kadaise pirmąkart apsilankius Romoje. Vilniuje tokių skanių ragauti neteko, bet štai, „sukombinavau” visai neblogą keto ledų versiją. Nesigiriant 😁

Visos detalės – žemiau. O jei pasigaminsi, lauksiu pasidalinant rezultatu ♥️ Straipsnio apačioje įdedu ir traškių ledų vaflių receptą.

Ingredientai:
250 ml grietinėlės
2 kiaušinių tryniai
1 kiaušinis
50 g ksilitolio pudros ar kito pasirinkto sadiklio
20-25 g baziliko lapelių
1 citrinos
3 a.š. alkoholio (degtinė / romas / viskis / brendis)

Baziliko lapelius nuplikome verdančiu vandeniu ir iškart merkiame į ledinį, kad išsaugotų ryškią spalvą. Sukapojame.

Į grietinėlę įmaišome citrinos žievelę ir saldiklį, dedame kaisti iki užvirs, tada išjungiame.

Kombainu ar blenderiu sumalame kiaušinį, trynius ir kapotą baziliką iki vientisos masės.

Užverdame puodą su vandeniu, dedame kiaušinių-bazilikų masės indą ant garų ir iš lėto, mažais kiekiais ir nuolat maišydami plakimo šluotele įmaišome grietinėlės masę. Kaitiname maišydami iki masė tampa tiršta. Reikalingas toks tankis, kad įmerkus ir ištraukus mentelę ar šaukštelį ta masė nenuvarvėtų pilnai, o vis dar būtų plonyčiu sluoksniu tolygiai padengusi mentelės ar šaukštelio paviršių.

Atvėsiname masę, įmaišome alkoholį ir dedame į šaldiklį.

Pirmas dvi valandas masę permaišome kas valandą.

Likusias 2-3 valandas ledų masę permaišome kas pusvalandį.

Jei šaldiklyje ledus laikysite ilgiau (pernakt, kelias dienas ir pan.), išimkite likus bent 15-20 min iki serviravimo. Aš išvis jau įsigudrinau į vaflių kūgius sudėti ledus paskutinio permaišymo metu ir tada jau laikyti juos šaldiklyje gražiai suporcijuotus 😁 Kad nereiktų kaskart „skaptuoti”.

Traškūs ledų vafliai be cukraus ir miltų

Man šis receptas yra tobulas, nes vafliai iškepa super greitai, yra traškūs ir nepermirksta, nesubliūkšta nuo ledų drėgmės valgant. Šį vaflių receptą drąsiai galima pritaikyti ne tik ledams, jis tiktų ir, pavyzdžiui, vaflinėje kepamiems krekeriams. Nededant saldiklio ir dedant mėgstamų džiovintų žolelių, šis receptas tinka sūriems traškučiams į užkandžių lėkštę, o įdėjus cinamono, imbiero, išeina faini sausainiukai.

Ingredientai ledų vafliams:
2 kiaušinių baltymai
40 g baltymų miltelių
20 g eritritolio ar kito mėgstamo saldiklio
50 g migdolų miltų
30 g tirpinto sviesto
3 pilni v.š. grietinėlės
šiek tiek vanilės esencijos
1/2 a.š. ksantano dervos

Išplakame kiaušinio baltymus, dedame visus kitus ingredientus (išskyrus ksantano dervą) ir gerai sumaišome tarpusavyje. Galiausiai dedame ksantado dervą, viską pilnai išmaišome elektriniu mikseriu. Dedame šaukštą tešlos į įkaitintos vaflinės centrą, suspaudžiame ir kepame keletą minučių. Išimam ir iškart formuojame kūgelius, leidžiame atvėsti, kad išlaikytų savo formą.

Iš šio kiekio išeina 7-8 vafliai

Pirkinių krepšelis