Mano vienas bičiulis yra labai teisingai pasakęs, kad alkis – geriausias padažas. Tąkart kalbėjome apie tai, kad jokių papildomų skoniklių ar kitų dirgiklių nereikia tam, kad maistas būtų skanus, jei tik iš tiesų sugebi suprasti savo alkio signalus ir valgai ne emocijų ar nuobodulio vedinas.
Visgi meluosime sau, jei sakysime, kad karts nuo karto kuo nors sutepti, pamerkti, pašlakstyti ar surišti maisto nesinori… 😊 Šiame įraše dalinuosi keliais savo pačios labai pamėgtais pagardų/majonezų receptais – įrašas bus karts nuo karto pildomas, tad kviečiu jį išsisaugoti, kad prireikus sugrįžtumei idėjoms ir receptams ♥️
Gardus naminis majonezas vos per kelias minutes
Šį būtina bent vieną kartą pabandyti jį pasigaminti patiems! Nuo pirktinio skiriasi viskuo – kvapu, skoniu, tekstūra – o geriausia dalis su naminiu yra ta, kad tikrai žinai, kokios kokybės ingredientus dėjai. Be to, jo galima pasigaminti tik tiek, kiek reikia tam kartui, tad majonezas be reikalo šaldytuve nestovės.
Ingredientai:
2 kambario temperatūros tryniai
1 a.š. garstyčių
2 a.š. citrinos sulčių
apie 150 ml aliejaus (tinka: alyvuogių, avokadų, MCT)
druskos, pipirų
Blenderiu suplakame visus ingredientus, išskyrus aliejų. Pastarąjį pilame labai pamažu – siaura srovele ir nesustodami plakame, kad majonezo konsistencija būtų lygi. Ir viskas, iškart galima ragauti!
Aioli – brandus česnakinis majonezas
Mano labai mėgstamas pagardas, kuris dera su daug kuo – keptomis ar troškintomis daržovėmis, kepsniais, žuvimi, kiaušiniais, salotomis. Jei neteko ragauti, tai sakau: BŪTINAI.
Ingredientai:
2 didelės česnako galvos
2 a.š. alyvuogių aliejaus
2 a.š. šviežių citrinos sulčių
1 a.š. vorčesterio padažo
1/8 a.š. alepo pipirų (galite dėti ir čili)
100 g majonezo
Nupjauname česnako galvų viršūnėles, nuimame visus lukštus iki lieka vienas sluoksnis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, padruskiname-papipiriname, įvyniojame į foliją ir dedame 50-60 minučių į 200 laipsnių orkaitę. Ilgai bet verta 🙂
Dubenyje iki vientisos masės šakute sumaišome majonezą, citrinos sultis, vorčesterio padažą, alepo (čili / kajeno) pipirus ir trintą keptą česnaką. Jei česnakas turi kokių nors kietų dalelių, visas išgaudome ir išmetame. Turi išeiti tolygi kreminė masė. Dedame į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui, bet geriausia – parai.
Veganiškas avokadų majonezas
Labai švelni ir gardi alternatyva tradiciniam majonezui. Tikiuosi, rasi progą išbandyti!
Ingredientai:
50 ml becukrio augalinio pieno
50 ml alyvuogių aliejaus
pusė didelio avokado
2 a.š. šviežių citrinos sulčių
1 a.š. obuolių sidro acto
žiupsnelis druskos
Viską sudedame į blenderį ir gerai išplakame galingiausiu režimu. Sudedame į indelį ir mažiausiai valandai statome į šaldytuvą. Ši versija drąsiai konkuruoja su tradiciniu!
Švelniai aštrus majonezas su šviežiomis žolelėmis
Labiausiai patiks mėgstantiems artimųjų rytų twistą kasdienėje virtuvėje, tačiau puikiai inkorporuojasi ir į tradicinę lietuvišką.
Ingredientai:
200 g majonezo
1 nedidelis čili pipiras
20 g šviežio tarkuoto imbiero
20 g šviežių mėtų
20 g šviežių kalendrų
Viską sudedame į blenderį ar kombainą ir ilgai malame iki nebelieka palaidų ingredientų. Jei majonezą mėgstate skystesnį, galite įpilti šiek tiek virinto šalto vandens. Ragauti galima iškart.
Mano vienas mėgstamiausių: avokado – wasabi majonezas
Šiuo majonezu jau dalinausi savo instagram paskyroje ir gavau daugybę žinučių iš išbandžiusių žmonių, kad jie taip pat deda šį pagardą į mėgstamiausiųjų lentyną. Tas švelnutis krienų akcentas tinka kone su bet kokiu maistu nuo salotų ir kiaušinių iki žuvies ir mėsos.
Ingredientai:
1/2 avokado
25 g grietinės
25 g majonezo
1 v.š. citrinos sulčių
1 a.š. obuolių sidro acto
1 a.š. wasabi krienų miltelių (Burtai)
1/2 a.š. druskos
Viską sublenderiuojame. Jei norisi skystesnio, galite įpilti šlakelį šalto virinto vandens.
Tahini dresingas su maistinėmis mielėmis
Dar vienas netradicinis pagardo variantas su artimųjų rytų gaidele. Tahini, arba sezamų pasta, visiems padažams suteikia savitumo, o maistinės mielės turi gausybę sveikatai palankių savybių ir yra vitamino B šaltinis. Maistinės mielės padažams suteikia „sūriškumo” – veganai irgi jas kartais naudoja sūrio padažo tekstūrai išgauti.
Ingredientai:
70 g tahini pastos
5 v.š. obuolių sidro acto
3 v.š. kokosų aminos arba sojos padažo
1 v.š. maistinių mielių dribsnių
40 ml vandens
30 ml aliejaus
druskos, kajeno pipirų
Viską sudedame į blenderį ir gerai suplakame iki vientiso padažo.
Sviestas su ridikėliais
Nusprendžiau įdėti ir štai tokį pagardą, nes sviestas ant Velykų pusryčių stalo taip pat yra dažnas svečias. Galima turėti paprasto sviesto, sviesto su žolelėmis ir štai tokio sviesto su ridikėliais!
Ingredientai:
100 g kambario temperatūros sviesto
8 vidutiniai / dideli ridikėliai
1/2 a.š. druskos
Ridikėlius smulkiai susitarkuojame ir gerai nusunkiame – jie turi būti kaip įmanoma sausesni. Įmaišome juos ir druską į sviestą, sudedame viską į sviestinę ir dedame ant stalo.
Sviestas su ikrais
Ikrų sviesto idėją prieš porą metų pati atradau įsigijusi receptų knygą. Tąkart su dideliu smalsumu pasigaminau, nes anksščiau buvau gaminusi tik su žolelėmis ar prieskoniais. Likau sužavėta ir karts nuo karto tokį sviestą vis dar pasigaminu. Jis tobulai tinka šventinių vaišių stalui vietoje paprasto sviestuko ar kaip atskiras pagardas. Ne šventiniu periodu tokio sviesto taip pat pravartu turėti šaldytuve – jo skanu užsidėti ant dar šiltų virtų kiaušinių ar skrebučio.
Ingredientai:
200 g sviesto
70 g mėgstamų raudonųjų ikrų saujelė šviežių čiobrelių žiupsnelis druskos
Kambario temperatūros sviestą atsargiai, bet itin gerai sumaišome su ikrais, čiobrelių lapeliais ir druska.
Dedame ant kepimo popieriaus ir suformuojame cilindrą. Sviestą dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.