Padažai shirataki makaronams

Man atrodo, pradėjus laikytis ketogeninės mitybos yra svarbu suprasti, kad joks miltinio produkto pakaitalas nebus lygiai toks, koks yra originalas. Tai neįmanoma fiziškai – jei gamyboje naudojame kitokius produktus, išeina kitoks ir rezultatas.

Tačiau tai nereiškia, kad alternatyva būtinai bus prastesnė! Yra daugybė dalykų, kurie alternatyvūs tampa dar skanesni ir atveria naujus skonių derinius tiek gaminant, tiek ragaujant.

Nors pati turiu naminių keto makaronų receptą (jį galima rasti mano knygoje), tačiau dažnai juos tiesiog pakeičiu shirataki (konjako šaknies) makaronais, kurie labai gerai tinka visur, kur keliauja ir kiti makaronai: į sriubas, troškinius, padažus, kartais net ir salotas. Yra ir tokiu pat principu gamintų ryžių, kuriuos galima naudoti ruošiant paella, plovą, kai kas deda net į balandėlius!

Shirataki yra tradiciniai japonų makaronai, gaminami iš konjako šaknies. Makaronai yra balti ir šiek tiek skaidrūs, šiek tiek traškūs, beskoniai ir praktiškai neturi kalorijų. Parduotuvėse parduodami pakuotėse kartu su skysčiu, kuris priklausomai nuo gamintojo gali turėti savo kvapą arba ne. Jei kvapą turi (kvapas – jūros, žuvinis/gėrybių), tuomet prieš juos vartojant reikėtų sudėti į sietelį ir perkošti šaltu vandeniu – taip kvapo nebelieka, nes į pačius makaronus jis neįsigeria.

Sakyčiau, kad shirataki makaronų problema yra tokia pat kaip ir privalumas: jie yra beskoniai. Tai reiškia du dalykus: pirma, jie niekaip neatstos miltinių makaronų, jei kas nors to tikėtųsi, o antra – svarbiausiu ingredientu tampa kontekstas (išraiškingo skonio padažas, sriuba ir pan.).

Na, o dabar dalinuosi trim receptais, ką galima nuveikti su shirataki produktais!

SHIRATAKI MAKARONAI SU KARIO IR RIEŠUTŲ SVIESTO PADAŽU

Greito pagaminimo kario ir riešutų sviesto padažas makaronams, kuris taip labai tinka atėjus rudeniniam orui. Šįkart patiekalui naudojau daržoves, tačiau su šiuo padažu lygiai taip pat gerai tinka ir balta žuvis, krevetės, vištiena – drąsiai kombinuokite ir eksperimentuokite!

Ingredientai:
1 nedidelis brokolis
sauja vyšninių pomidoriukų
makaronų
ketvirtis nedidelio svogūno
šaukštas kokosų aliejaus kepimui
sezamo sėkmų puošimui

Padažas:
120 ml becukrio kokosų pieno
80 g becukrio mėgstamo riešutų  sviesto
2 šaukštai pomidorų pastos
1,5 a.š. malto imbiero
pusės laimo sulčių
1,5 a.š. raudonosios kario pastos
žiupsnelis džiovintų čiliukų
1 a.š. česnako granulių

Pirmiausia pasiruošiame padažą: visus ingredientus sudedame į nedidelį puodą ir maišydami ant vidutinės ugdnies suliejame į vientisą masę.

Tada keptuvėje ant aliejaus pakepiname svogūną, brokolį ir pomidoriukus. Šiems apkepus sudedame padažą ir šaltu vandeniu perplautus shirataki makaronus, viską permaišome, pakaitiname ir serviruojame.

PENNE MAKARONAI SU KLASIKA: VOVERAIČIŲ, VIŠTIENOS IR KREMINIO SŪRIO PADAŽU

Ingredientai:
300 g vištienos
150 g voveraičių
penne formos makaronų
70 ml grietinėlės
4-5 v.š. kreminio sūrio
pluoštelis šviežio čiobrelio
1 česnako skiltelė (galite naudoti ir džiovintą – 1 a.š.)
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
pipirų pagal skonį
alyvuogių aliejaus
sviesto

Didelėje keptuvėje kaičiame aliejų su šiek tiek sviesto ir apkepiname vištieną iš visų pusių. Sumažiname kaitrą iki vidutinės, dedame čiobrelį, papriką, pipirus ir uždengę paliekame pakepti 5-7 minutėms iki vištiena pilnai iškeps. 

Dedame dar šaukštą sviesto, česnaką, pakepame porą minučių ir sudedame grybus. Kepiname apie 7-10 minučių, tada pilame grietinėlę, dedame kreminį sūrį, patroškiname dar apie 5 minutes arba iki padažas sutirštėja. Jei trūksta, dedame dar prieskonių ir čiobrelio.

Į keptuvę su padažu sudedame ir makaronus, kad jie sušiltų, viską permaišome ir serviruojame.

SRIUBA SU KONJAKO MAKARONAIS

Labai greita vištienos sriubytė su makaronais:

300 g mėgsamos vištienos
350 ml sultinio (naudojau naminį vištienos, bet tinka bet koks jūsų mėgstamas)
1 skardinė kokosų pieno
1 a.š. raudonosios kario pastos
pora šaukštų kokoso aliejaus
makaronų
mėgstamų topingų

Puode kaičiame kokosų aliejų, dedame kepti pjaustytą vištieną. Jai apkepus dedame kario pastos, pamaišome ir leidžiame dar šiek tiek pakepti.

Pilame kokosų pieną ir sultinį, užverdame, paviriname kokių 10 min. Ragaujame – jei sultinys nesūdytas, dedame druskos. Sudedame makaronus, dar kelias minutes pakaitiname ir galime serviruoti su makaronais, kapota kalendra ir mėgstamais topingais (pvz. grybais, šonine). Aš šįkart nelabai ką turėjau, tai keliavo tik kiaušinis 🤓👌

SHIRATAKI SU RIKOTOS, BAKLAŽANŲ IR SAULĖJE DŽIOVINTŲ POMIDORŲ PADAŽU

Ingredientai:
1 japoniškas baklažanas
1 sauja saulėje džiovintų pomidorų
150 g rikotos sūrio
200 g becukrių trintų pomidorų (gali būti konservuoti, gali būti passata)
1/2 a.š. džiovintų čili pipirų su sėklytėmis
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
česnakas, svogūnas, druska pagal skonį
aliejus kepimui
ir, aišku, mėgstami makaronai

Kaičiam aliejų, jame pakaitiname česnaką su svogūnu, dedame riekelėmis pjaustytą baklažaną (jei naudosite ne japonišką, galite pjaustyti ir kubeliais) ir viską keletą minučių kepiname. Baklažanams apkepus iš visų pusių, pilame skystus pomidorus, smulkiai sukapojame saulėje džiovintus ir dedame juos, viską kokias penkias minutes maišydami pakaitiname, patroškiname. Tada sudedame prieskonius, išmaišom, dedame ricotta, išmaišom, dedame makaronus – išmaišom, dedame į lėkštę – ragaujame kol karšta 👌

Pirkinių krepšelis