Nesudėtingas kokosinis-šokoladinis pyragas

Rašau įrašą skanaudama nuotraukoje matomą pyragą ir galvoju: šis gražuolis galėtų būti pavadintas „Pareto“ – su labai mažai pastangų išeina didžiulis ir gardus kepinys, kurį galima raikyti kone į dvidešimt gabalėlių. O viskas, ko jam reikia yra vos pora dubenų, vienas kitas ingredientas į naudojimui paruoštą kepimo mišinį ir laisva valanda jam gaminti.

Idėja šiam pyragui kilo, kai suradau kepinių mišinį Bio7 e-parduotuvėje. Iš aprašymo supratau, kad mišinys yra univesalus – įdėjus pageidaujamų priedų galima kepti tiek saldžius, tiek nesaldžius kepinius. Gaminimo procesas buvo aprašytas ant mišinio pakuotės, bet aš nebūčiau aš, jei nenuspręsčiau įjungti savo kulinarinio turbo režimo: vietoje to, kad gaminčiau pyragą paprastutį, sumaniau, kad suteiksiu jam net ne vieną, o du skonius 😁

Kad šokoladas su kokosais dera, turbūt nereikia nė pasakoti. Tuo puikiai įsitikino ir gaminę mano kokosinius keto brownies, kuriais dalinausi dar pavasarį. O šiame recepte abu ingredientai sugula į drėgną, tankų pyragą, savo tekstūra artimą sunkesniam keksui.

Kviečiu išbandyti, improvizuoti ir jus! Su bazei naudotu universaliu kepimo mišiniu galite pasigaminti tiek šiame recepte aprašomą pyragą, tiek bet kokį kitą mėgstamą: su uogomis ar džemu, obuoliais ar karamele, o gal nesaldų su sūriais?

Originaliai recepte naudojamas universalus kepimo mišinys turėtų būti ruošiamas su vandeniu, tačiau aš vietoje vandens nusprendžiau pilti kokosų pieną – ir vardan skonio, ir vardan papildomo riebumo. Pasiteisino visu šimtu procentų! Recepte naudojamus kokoso produktus, beje, taip pat susirinkau Bio7 parduotuvėje ir patogumo vardan ant kiekvieno ingrediento sudedu ir tiesiogines nuorodas Tau.

Ingredientai:

1 pakelis „Sukrin Bakemix“ universalaus kepimo mišinio
150 ml kokosų pieno
10 v.š. kokosų pieno (taip, ingredientas kartojasi, tiesiog mano matavimo vienetai skiriasi skirtingoms paskirtims)
4 kiaušiniai
100 ml kokosų aliejaus (tirpinto)
50 g becukrės kakavos
40 g kokoso drožlių
5 kupini šaukštai kokosų kremo
60 g iki pudros malto eritritolio, ksilitolio ar kito saldiklio
Dekorui: 60 g 99% juodojo šokoldo, 20 g sviesto ir sauja kokoso drožlių

Gaminimo eiga:

Pirmiausia kokoso drožles suliejame dešimčia valgomųjų šaukštų kokosų pieno ir paliekame dubenyje pabrinkti apie 15 minučių. Neturintys kantrybės – galite ir nemirkyti, tačiau pamirkius drožlės pyrage bus skanesnės.

„Sukrin Bakemix“ universalų kepimo mišinį sumaišome su 150 ml kokosų pieno, kokosų aliejumi, kiaušiniais. Kantriai darbuojamės mikseriu ar šluotele iki nelieka gumuliukų – išeina itin tiršta vientisa masė.

Tešlos prisigaminame daug ir pusę jos supilame į kitą dubenį. Suberiame kakavą. Labai gerai išmaišome – turi nelikti gumuliukų. Jei atrodo, kad tešla per tiršta, galite įpilti šiek tiek kokosų aliejaus.

Į likusią tešlos dalį įmaišome brinkintus kokosus ir kokosų kremą – taip pat labai kruopščiai maišome tol, kol tešla tampa vientisa.

Pyrago kepimo formą patepame sviestu ar aliejumi ir dabar prasideda smagiausia dalis: sluoksniavimas. Jį galite daryti kokį tik pageidaujate: marmurinį, vertikaliomis ar horizontaliomis juostomis, o gal tiesiog pusę pyrago vienokio, pusę – kitokio. Aš nusprendžiau nesimetriškai taškuoti, kad pyragas išeitų kaip staigmena: kur bepjausi, vis kitoks.

Dedame pyragą kepti 35 minutėms į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Išėmę leidžiame atvėsti formoje ir tik tada išimame.

Papuošimui pasirinkau garų vonelėje lydytą šokoladą su sviestu ir dar šiek tiek kokoso drožlių, tačiau čia tikrai tiktų ne tik šokoladas: drąsiai ruoškite ir kokosinį ar vanilinį glaistą, puikiai tiks!

Apliejusi šokoladu ir apibarsčiusi kokosais dar įdėjau pyragą keliolikai minučių į šaldytuvą, kad dekoras pilnai sustingtų, o tuomet jau… PJAUNAM IR RAGAUJAM! 🤓

Pirkinių krepšelis