Paprastučiai batonėliai, gelbėjantys situaciją, kai reikia greito, bet sveiko užkandžio – ir alkio jaumą numalšina, ir energijos suteikia! 🧨
Kalbant apie riešutus, juos galima rinktis įvairius, tačiau aš rekomenduoju naudoti kuriuos nors iš TOP3 draugiškiausių ketogeninei mitybai. Priminsiu, kad tai yra pekaninės karijos, bertoletijos ir makadamijos. Trumpai apie kiekvienus:
Pekaninės karijos. Geriausias pasirinkimas užsimanius riešutų yra būtent pekaninės karijos – jų riebalų/angliavandenių santykis yra geriausias (turi mažiausiai angliavandenių iš visų riešutų). Riešutų išvaizda primena graikinius riešutus, tačiau skonis yra švelnesnis ir man priimtinesnis. Kaip ir daugybė kitų riešutų, pekanai turtingi vertingomis medžiagomis, padedančiomis išlaikyti gražią odą ir plaukus.
Brazilinės bertoletijos. Ypatingi riešutai, iš kurių galime gauti visas devynias mūsų organizmui būtinas nepakeičiamąsias aminorūgštis. Iš tiesų būtent dėl to šie riešutai yra rekomenduojami ir besilaikantiems mitybos režimo, eliminuojančio gyvūlinės kilmės produktus. Bertoletijos pagal angliavandenių kiekį yra antras geriausias pasirinkimas iš visų riešutų laikantis ketogeninės mitybos.
Makadamijų riešutai. Ko gero su jokiais kitais riešutais nesupainiosime makadamijų dėl jų ypatingos, tarsi sviestinės tekstūros ir sunkiai apibūdinamo, tik joms būdingo švelnaus skonio (jei įdomu, kviečiu pasigaminti dar ir šiuos makadamijų ir ciberžolės rutuliukus!). Makadamijos, šalia visos puokštės kitų naudingų medžiagų, dar yra turtingos ir omega-3 riebalų rūgštimis bei yra trečias geriausias riešutų pasirinkimas laikantis ketogeninės mitybos.
Šįkart receptui rinkausi makadamijas su karijomis ne tik dėl to, kad jos yra tarp vertingiausių riešutų, tačiau ir dėl skonių, tekstūrų skirtumo. Gaminant, pavyzdžiui, iš makadamijų ir bertoletijų, batonėliai būtų mažiau traškūs – karijos suteikia smagų kontrastą.
Visgi drąsiai galite batonėliuose keisti riešutų rūšis ar dėti dalį mėgstamų riešutų (pavyzdžiui, prie karijų tiktų ir lazdyno!), tačiau rekomenduočiau dėti jų ne daugiau nei 30 g ir tuomet atitinkamai padidinti karijų kiekį recepte. Taip pat makadamijas galite keisti bertoletijomis.
Kalbant apie recepte batonėliams naudotas lukštentas kanapių sėklas – jos čia taip pat ne veltui, o su tikslu praturtinti batonėlius nepridedant jiems daug papildomos masės. Kanapių sėklose esangtis omega-3 ir omega-6 santykis yra toks, kokio reikia mūsų kūnui (1:3) ir, jei neklystu, jos yra vienintelis augalinės kilmės produktas, turintis tokį omegų santykį. Pati kanapių sėklas naudoju daug kur, dažniausiai – šaukšteliu jų traškiai pagardinu salotas, o į tokius ir panašius batonėlius dedu visada.
Na o šiems batonėliams prireikė:
60 g makadamijų riešutų
50 g pekaninių karijų riešutų
30 g lukštentų kanapių sėklų
90 g sviesto
30 g Sukrin Gold saldiklio
50 g šokolado
žiupsnelio druskos
1/2 a.š. vanilės esencijos
Beveik visus čia išvardintus ingredientus radau sveikuoliškų maisto prekių e-parduotuvėje Bio7.lt. Savo Instagram stories atskleidžiau nuostabą, kokio dydžio jų makadamijos! Paragavusi supratau, kad tokių gerų makadamijų nebuvau ir ragavusi.
Atskirai noriu paminėti šiame recepte naudojamą saldiklį Sukrin Gold – jis yra artimiausias rudajam cukrui savo skoniu ir su jokiu kitu saldikliu nepavyks išgauti lygiai tokio paties batonėlių skonio, tad taip pat rekomenduoju bent kartą išbandyti. Jo čia reikia nedaug, vos poros šaukštų (jei nemėgstate saldžiai, galima ir dar pamažinti!), tačiau Sukrin Gold turi didelės reikšmės galutiniam skonio rezultatui.
Gaminimo eiga:
Sukapojame riešutus ir sumaišome juos su lukštentomis kanapių sėklomis. Jei norite, galite papildomai įmaišyti pusę šaukštelio cinamono.
Nedidelėje keptuvėje išlydome sviestą, dedame saldiklį, užverdame ir sumažiname ugnį. Dedame druskos, vanilės esenciją ir maišydami kaitiname kokias 5-7 minutes iki sviesto masė karamelizuojasi ir lengvai sutirštėja.
Į stačiakampę formą tiesiame kepimo popierių.
Permaišome riešutus su sviestu, dedame į formą, suslegiame ir paliekame valandai šaldytuve, kad sustingtų.
Garų vonelėje ištirpiname šokoladą, apliejame sustingusį riešutų ir sviesto mišinį, dedame atgal į šaldytuvą dar valandai.
Išimame, supjaustome ir turime batonėlius!
Laikyti rekomenduoju šaldytuve. Nors iš tiesų tai galite ir šaldiklyje – pailginsite galiojimo laiką.