Skaniausi pasaulyje keto ledai

Artėjant vasarai dalinuosi keliais naminių keto ledų receptais – pati juos pasigaminau, susidėjau į šaldiklį ir su pasimėgavimu smaguriausiu karštoms dienoms atėjus. Šių skonis ir tekstūra yra tokia pati kaip ir tradicinių ledų, tad galėčiau lažintis, jog draugai pasivaišinę nesuprastų, kad tai – becukrė, keto ledų versija.

Tiesą sakant, jau ko ko, bet keto ledų esu tikrai daug ir įvairių gaminusi: ir iš kokoso pieno ar kokoso grietinėlės, ir iš avokadų, ir iš maskarponės, ir tiesiog iš grietinėlės. Skonių prasme keto ledai taip pat asortimentu nenusileidžia – galima gamintis uogų, citrusinius, šokoladinius ar paprastus „baltus“ ledus.

Iš tiesų pagrindinis momentas norint geros ledų konsistencijos yra riebūs ingredientai. Su riebesniais tiesiog yra lengviau išgauti reikiamą tekstūrą. Antras svarbus momentas – alkoholis, neleidžiantis susidaryti aštriems kristalams masei šalant. Ir trečias, reikalaujantis daugiausiai kantrybės, yra dažnas permaišymas šaldant, kad ledai nepavirstų į vieną didelį kietą grietinėlės gabalą.

Žinojau, kad norėsiu prieš vasarą su jumis pasidalinti ledų receptais, tad savo Instagram paskyroje dariau apklausą apie tai, kokių skonių norėtumėte. Siūliau šerbetą arba grietinėlės ledus, klasikinius arba įmantresnius skonius, veganišką ir tradicinę versiją. Laimėjo klasika: grietinėlės pagrindo klasikinių skonių ledai.

Būtent tokiais šiandien ir dalinuosi – sūrios karamelės su traškiais karamelės ir riešutų gabaliukais, kavos su romu ir šokolado skonio ledais. Pabaigai įdedu dar ir keto ledų vaflių receptą!

Pradėkime nuo SŪRIOS KARAMELĖS ledų!

Šis naminių ledų receptas leidžia išgauti skonį, identišką legendiniams „Karališkiems“ ledams, kurie buvo (ar vis dar yra?) parduodami tokiose kartoninėse stačiakampėse pakuotėse, litrinėmis porcijomis. Mano Mantas gavo paragauti dar tik juos gaminant ir paskui kas valandą vis klausė „ar jau?“ 😁. Iškart gavau užsakymą pagaminti didesnį ledų kiekį nei buvo planuota.

Ingredientai ledams:
250 ml grietinėlės
2 kiaušinių tryniai
1 kiaušinis
1 a.š. vanilės ekstrakto
3 v.š. becukrės karamelės
40 g eritritolio pudros ar kito mėgstamo saldiklio
3 a.š. alkoholio (degtinė / romas / viskis / brendis)
1/2 a.š. druskos

Karamelės gabalėliams:
40 g sviesto
3 v.š. mėgstamo traškaus riešutų sviesto
3 a.š. becukrės karamelės
saldiklio pagal poreikį (dėjau 2 v.š. eritritolio)

Ant vidutinės kaitros dedame kaisti grietinėlę su vanile ir druska, laukiame, kol užvirs.

Kaitrai atspariame inde išplakame kiaušinį, trynius ir saldiklį iki tirštos balsvos masės.

Užverdame puodą su vandeniu, dedame kiaušinių masę ant garų ir iš lėto, mažais kiekiais ir nuolat maišydami plakimo šluotele įmaišome grietinėlę. Kaitiname maišydami iki masė tampa tiršta (užtrunku apie 10-15 min.). Reikalingas toks tankis, kad įmerkus ir ištraukus mentelę ar šaukštelį ta masė nenuvarvėtų pilnai (ir neatrodytų kaip skystas voratinklis), o vis dar būtų plonyčiu sluoksniu tolygiai padengusi tą mentelę ar šaukštą.

Atvėsiname masę, įmaišome karamelę, alkoholį ir dedame į šaldiklį.

Gaminame karamelės gabalėlius: išlydome sviestą, sumaišome jį su riešutų sviestu, karamele ir saldikliu. Atvėsiname.

Praėjus valandai ištraukiame ledus iš šaldiklio, įmaišome karamelės gabalėlius ir dedame dar valandai į šaldiklį.
Išimame, permaišome, dedame atgal į šaldiklį ir likusias 2-3 valandas ištraukiame ir permaišome ledų masę kas pusvalandį. Jei šaldiklyje ledus laikysite ilgiau (pernakt, kelias dienas ir pan.), išimkite likus bent 15 min. iki valgymo.

Labai lauksiu jūsų įspūdžių apie sūrios karamelės ledus 😜

Antrieji ledai – sodrūs, tankūs ŠOKOLADINIAI

Šių niekaip nepavyktų daug suvalgyti dėl itin sodraus jų skonio, bet būtent tai ir daro juos ypatingais. Šių ledų gaminimo instrukcija yra beveik identiška karameliniams ledams, tik dar paprastesnė.

Ingredientai:
250 ml grietinėlės
2 kiaušinių tryniai
1 kiaušinis
50 g eritritolio pudros ar kito pasirinkto sadiklio
35 g becukrės kakavos
3 a.š. alkoholio (degtinė / romas / viskis / brendis)

Ant vidutinės kaitros dedame kaisti grietinėlę su kakava. Maišydami šluotele (kad neliktų gumuliukų) laukiame, kol užvirs ir išjungiame.

Kaitrai atspariame inde išplakame kiaušinį, trynius ir saldiklį iki tirštos balsvos masės.

Užverdame puodą su vandeniu, dedame kiaušinių masę ant garų ir iš lėto, mažais kiekiais ir nuolat maišydami plakimo šluotele įmaišome šokoladinę grietinėlės masę. Kaitiname maišydami iki masė tampa tiršta. Reikalingas toks tankis, kad įmerkus ir ištraukus mentelę ar šaukštelį ta masė nenuvarvėtų pilnai (ir neatrodytų kaip skystas voratinklis), o vis dar būtų plonyčiu sluoksniu tolygiai padengusi tą mentelę ar šaukštą.

Atvėsiname masę, įmaišome alkoholį ir dedame į šaldiklį.

Pirmas dvi valandas masę permaišome kas valandą.
Likusias 2-3 valandas permaišome ledų masę kas pusvalandį.
Jei šaldiklyje ledus laikysite ilgiau (pernakt, kelias dienas ir pan.), išimkite likus bent 15-20 min iki valgymo.

Aš į ledus per pirmą permaišymą po valandos šaldiklyje papildomai dar įmaišiau kapoto šokolado gabalėlių, jie suteikė ne tiek papildomo skonio, kiek pasmagino pačią tekstūrą. Rekomenduoju!

Tretieji keto ledai – KAVOS SU ROMU skonio.

Iš principo juos galima gaminti iš tokių pat ingredientų kaip ir pirmuosius dvejus, tačiau noriu pasidalinti ir kitokiu receptu. Čia reikiamo tirštumo konsistenciją aš išgaunu be trynių, bet ilgai kaitindama grietinėlę ir galop įdėdama ksantano dervos (saugaus tirštiklio).

Man šis receptas patinka ne mažiau nei su tryniais, nes šie ledai visai kitaip stingsta ir atšyla – nors jie atrodo tankesni, tačiau ir šąla, ir šyla greičiau.

Šiems naminiams ledams reikės:
400 ml grietinėlės
80 g eritritolio ar kito mėgstamo saldiklio
2 šaukštai sviesto
1/4 šaukštelio ksantano dervos
1 a.š. su kaupu mėgstamos tirpios kavos
1 a.š. romo esencijos
3 a.š. alkoholio (degtinė / romas / viskis / brendis)

Nedideliame puode ant vidutinės kaitros kaičiame 200 ml grietinėlės. Dedame pusę saldiklio, užverdame, tada sumažiname kaitrą ir paliekame kunkuliuoti apie 40 minučių vis pamaišydami.

Nuimame sutirštėjusią grietinėlę nuo viryklės, dedame sviestą, permaišome. Apibarstome ksantano derva ir iškart maišome, kad viskas tolygiai persimaišytų. Galiausiai įmaišome kavą, romo esenciją ir leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros. Įmaišome alkoholį.

Iki standumo išplakame likusią grietinėlę su likusiu saldiklio kiekiu, atsargiai įmaišome į atvėsintą kavos ledų masę ir perkeliame į šaldiklį 4-5 valandoms kas valaną permaišydami.

Jei naudojote tirpią kavą su kofeinu, rekomenduoju ledais mėgautis pirmoje dienos pusėje 😁

Beje! Šiuo būdu galima gaminti nebūtinai pieno grietinėlės, bet ir kokoso grietinėlės ledus. Galutinė tesktūra vos vos skirsis, bet išeina tikrai nebloga vegan ledų versija. Tad jei turite riebios ir tirštos kokosų grietinėlės (cream) – pirmyn, siūlau pabandyti.

Ir, galiausiai, dalinuosi dar ir keto LEDŲ VAFLIO receptu!

Man šis receptas yra tobulas, nes vafliai iškepa super greitai, yra traškūs ir nepermirksta, nesubliūkšta nuo ledų drėgmės valgant. Šį vaflių receptą drąsiai galima pritaikyti ne tik ledams, jis tiktų ir, pavyzdžiui, vaflinėje kepamiems krekeriams. Nededant saldiklio ir dedant mėgstamų džiovintų žolelių, šis receptas tinka sūriems traškučiams į užkandžių lėkštę, o įdėjus cinamono, imbiero, išeina faini sausainiukai.

Ingredientai ledų vafliams:
2 kiaušinių baltymai
40 g baltymų miltelių
20 g eritritolio ar kito mėgstamo saldiklio
50 g migdolų miltų
30 g tirpinto sviesto
3 pilni v.š. grietinėlės
šiek tiek vanilės esencijos
1/2 a.š. ksantano dervos

Išplakame kiaušinio baltymus, dedame visus kitus ingredientus (išskyrus ksantano dervą) ir gerai sumaišome tarpusavyje. Galiausiai dedame ksantado dervą, viską pilnai išmaišome elektriniu mikseriu. Dedame šaukštą tešlos į įkaitintos vaflinės centrą, suspaudžiame ir kepame keletą minučių. Išimam ir iškart formuojame kūgelius, leidžiame atvėsti, kad išlaikytų savo formą.

Iš šio kiekio išeina 7-8 vafliai

Jei išbandysi ką nors iš mano receptų, drąsiai dalinkis su manimi Instagram ar Facebook – atsiųsk žinutę, pažymėk savo story ar poste @yes_its_keto – be galo džiaugsiuosi matydama, kad receptai gyvena savo gyvenimą skirtinguose laiminguose namuose 🤍

Gražios ir skanios vasaros,

Simona

Pirkinių krepšelis