Šis gardus vyniotas aguonų pyragas yra įrodymas, kad geriausi dalykai gali būti visai nebūtinai nauji, o jau išbandyti, patirti, paskanauti ir pamėgti.
Mano knygoje „Keto Kodas“ galima rasti vieną gerą aguonų pyrago receptą, tačiau jau kurį laiką sukosi mintys apie vyniotinį. Esu jų išbandžiusi įvairių, kaip pasiteisinęs tešlos variantas tikrai gali būti įvardijamas ir moliūginis vyniotinis, kuriuo prieš daugiau nei metus dalinausi savo Instagram paskyroje – jis pakankamai elastingas iškepęs, kad nelūžtų vyniojant kremą, tačiau šiam vyniotiniui norėjau kitokios tekstūros.
Pradžioje buvau užsispyrusi galų gale „nulaužti“ keto sluoksniuotos tešlos paslaptį ir pagaminti kažką panašaus į šimtalapį. Bet niekaip neatradau tos kombinacijos, kuri leistų itin ploną ir elastingą tešlą sukurti. Pasilikau šią užduotį ateičiai, o vyniotiniui nusprendžiau pabandyti panaudoti jau anksčiau pasidalintų marcipaninių pyragėlių tešlą, bet įdėti vos vos daugiau kepimo miltelių.
Ir mano nuostabai, puikiai suderėjo: ši tešla, gavusi galingai daug sviesto ir plikytų aguonų drėgmės nė kiek neišsausėjo kepdama, tapo gerokai puresnė, minkštesnė, gerai pasidavė pjaustymui, bet standžiai sulaikė aguonų sūkurį.
Nors vyniotinis nėra šventiškiausias iš pyragų, tačiau ragavimo džiaugsmą vis tiek galiu garantuoti. Receptą rasi žemiau!
INGREDIENTAI:
Marcipaninių pyragaičių tešla (tik kepimo miltelių reikės 1,5 a.š.)
130 g aguonų (plikytų ir permaltų)
jei norisi saldžiau – mėgstamo saldiklio galite dėti ir į aguonas
50-60 g tirpinto sviesto
1 plaktas kiaušinis aptepimui
Tešlą dar šiltą iškočiojame į stačiakampį ir gausiai aptepame tirpintu sviestu. Tada dedame plikytas ir permaltas aguonas (jei aktualu – su šiek tiek papildomo saldiklio). Aguonomis padengiame visa tešlos stačiakampio plotą, išskyrus vieną paskutinę kraštinę, kuria baigsime vyniojimą – ji reikalinga be aguonų, kad gražiai suliptų ir išlaikytų mūsų vyniotinio formą.
Tada metas pagrindiniam darbui: labai atsargiai ir lėtai, kad neplyštų tešla, vyniojame pyragą. Geriausia tai daryti su kepimo popieriumi, taip lengviau išlaikyti tiesią kraštinės formą (principą gali rasti šiame mano reel). Baigę vynioti šiek tiek spustelime, kad beaguonė kraštinė gražiai suliptų su visu pyragu.
Vyniotinį kruopščiai aptepame plaktų kiaušiniu, galime pabarstyti žiupsneliu aguonų ir dedame kepti į orkaitę: 175 laipsniai, 20-23 minutės.
Išėmę leidžiame šiek tiek atvėsti, pjaustome ir ragaujame!