Gliukomananas: kuo naudingi konjako makaronai

Makaronai, kurių porcijoje yra vos kelios kalorijos, kurie savyje neturi praktiškai jokių maistinių medžiagų, kurie yra beskoniai, bet gali turėti naudos organizmui. Skamba kaip pramanas, bet taip yra su konjako šaknies makaronais, dar vadinamais shirataki.

Pradėję laikytis ketogeninės mitybos ima ieškoti įprasto maisto pakaitalų. Makaronai paprastai būna sąraše ir konjako šaknies produktai dažnai yra kaip lengviausias pasirinkimas. Daug kas nusivilia skoniu ir tekstūra, bet viską galima koregouti – apie tai rašau šio straipsnio pabaigoje, o dabar eikime prie pagrindinės temos, kodėl norėjau apie konjako makaronus parašyti atskirą straipsnį: gliukomananas. 

Shirataki makaronai gaminami iš medžiagos, vadinamos gliukomananu, o pastaroji ir yra išgaunama iš konjako šaknies (įspūdinga ta šaknis – gali sverti net iki 50 kg!). Gliukomananas yra ląsteliena (skaidulos), kuri pasižymi dideliu vandens sugeriamumu. Tiek daug, kad iš gliukomanano miltų pagaminti makaronai iš tiesų tėra apie 3% skaidulų, o visi likę 97% yra vanduo. Šitai žinant nesunku suprasti, kodėl konjako produktai turi tiek mažai kalorijų. Ieškojau atitikmens, tai čia būtų maždaug kaip sauja rukolos salotų.

Nauda sveikatai

Skirtingai nei visi kiti sveikais laikomi maisto produktai, shirataki makaronai neturi daug maistinių medžiagų. Ką ten daug, jie neturi praktiškai nieko 😀 Juose nėra jokių vitaminų ar mineralų, nebent pats tų makaronų gamintojas nusprendžia kažko papildomai įdėti, bet vis tiek ta maistinė nauda žymiai neūgteli. Nepaisant to, gliukomananas turi naudos sveikatai ir apie tai – likusi straipsnio dalis.

Cukraus kontrolė

Tas gliukomananas, iš kurio sudaryti shirataki makaronai, lėtina angliavandenių pasisavinimo greitį. Tai reiškia, kad jie gali padėti išvengti staigių cukraus lygio kraujyje šuolių. Gliukomananą galima rasti ne tik makaronų ar ryžių pavidalu, būna ir piliulių tiems, kas visai nenori valgyti makarinų, bet nori gliukomanano pagalba kontroliuoti savo cukrų. Čia daugiau kalba eina apie cukriniu diabetu sergančiuosius, nes būtent su jų grupe buvo atlikti tyrimai ir nustatyyta, kad diabetikams gliukomananas yra visai geras įrankis. Lietuvoje taip pat galima įsigyti gliukomanano piliulių, tačiau jei norėtumėte pradėti jį vartoti, būtinai reikia pasitarti su savo gydytoju, kadangi šis gali turėti įtakos kitiems vartojamiems vaistams.

Svorio kontrolė

Gliukomanano produktų turintys maisto produktai padeda kontroliuoti svorį – skaidulinės medžiagos užpildo skrandį, dėl to galima jaustis mažiau alkanam. Tie, kurie imasi ketogeninės mitybos siekdami atsikratyti viršsvosio, visai mėgsta konjako makaronus, nes šie yra beangliavandenis makaronų pakaitalas, bet reikia nepamiršti, kad jų nereikėtų valgyti vienų ir ne tik dėl skonio – labiausiai dėl menkos maistinės vertės. Maistas visų pirma turi būti medžiagų ir energijos šaltinis, o ne priemonė žūtbūt sukūsti. Tad shirataki makaronai gali keliauti tik kartu su kitu maistu, tačiau ne vietoje jo.

Lengvesnis tuštinimasis

Susiduriant su vidurių užkietėjimu skaidulos yra kaip greito poveikio priemonė Aš paprastai rekomenduoju šaukštelį balkšvojo gysločio sėklų luobelių išmaišyti stiklinėje vandens ir išgerti, bet shirataki makaronai atlieka panašią funkciją ir jų valgant dažniau vidurių užkietėjimas apskritai neturėtų pasireikšti. Kitas pozityvus dalykas žarnynui yra tas, kad skaidulos ir šiaip yra žarnyno maistas (prebiotikai), vadinasi, padeda gerosioms bakterijoms daugintis ir klestėti.

Kaip paruošti shirataki makaronus

Konjako šaknies makaronai dabar būna pačių įvairiausių formų, galima rasti visų tokių pačių, kokių ir būna tradicinių, miltinių. Skystyje perkami konjako šaknies makaronai paprastai turi jūros kvapo – jis dingsta makaronus perplovus šaltu vandeniu. Perplautus juos iš karto galima maišyti su karštu padažu, tačiau galite ir tokį triuką išbandyti: perplautus makaronus dėkite į sausą keptuvę ir šiek tiek pakaitinkite. Vanduo išgaruos, o patys makaronai šiek tiek pakeis savo faktūrą, sutvirtės.

Kaip jau minėjau, patys makaronai turi itin žemą maistinę vertę, dėl to labai svarbu juos derinti su kitais produktais, kuriuose maistinių medžiagų būtų gausu. Shirataki makaronai gali pakeisti tradicinius praktiškai bet kokiame recepte, o geriausiai jie atsiskleidžia, be abejonės, azijietiškuose patiekaluose, nes ir patys yra iš Azijos kilę. 

Patys makaronai yra beskoniai, tad jie bus skanūs tiek, kiek skanus bus padažas. Žmonės, kurie sako, kad shirataki makaronai yra neskanūs tiesiog neįdeda pakankamai laiko ir meilės į bendro patiekalo ruošimą 🙂 Šiek tiek idėjų, kaip skaniai pasiruošti shirataki makaronus, esu rašiusi šiame savo įraše.

O šiaip konjako šaknies makaronus galima patiekti prie patiekalo ir vietoje garnyro (pvz. vietoje tradicinių ryžių), jie labai tinka klasikinėse azijietiškose sriubose, su visais tradiciniais itališkais makaronų padažais (ypač raudonais!), taip pat sumaišyti su pesto ir patiekti, pavyzdžiui, prie žuvies. Juos galima valgyti ir šaltus, pavyzdžiui, galite pasigaminti makaronų salotų (daržovės, makaronai ir mėgstamas padažas).

Pirkinių krepšelis