Kuo skiriasi grūdiniu pašaru šertų galvijų mėsa nuo tos, kuri yra šertųjų žole? Ir kodėl būtent pastaroji yra sveikos gyvensenos šalininkų rekomenduojama kaip kasdienis mėsos pasirinkimas?
Tai, kaip ir kuo šeriami galvijai, turi didžiuuuulę įtaką mėsos maistingumui, skoniui, o galiausiai ir mūsų sveikatai tą mėsą vartojant. Pramoniniai tik į kiekį orientuoti mėsos ūkiai savo gyvulius šeria grūdinės kilmės pašarais, greitesniam augimui papildomai naudoja hormonus ar antibiotikus, o gyvulius laiko fiziškai apribotose erdvėse, kuriose gyvūnai praktiškai nejuda.
Žole šeriami galvijai visą savo gyvenimo laikotarpį bus vartoję tik motinos pieną, žolę ir vandenį. Na, ir šieną, jei klimatas toks, kur žiema ateina. Tačiau tai nereiškia, kad jie nebus gavę papildomo paskatinimo augimui (hormonų, antibiotikų), todėl norėdami būti dėl to tikri tiesiog pasidomėkite pačiu augintoju. Jei jis papildomų priemonių nenaudos, tikrai apie tai praneš savo tinklapyje ar ant pakuočių 🤓
Judėjimo prasme žole šeriami galvijai nebūtinai bus auginami beribėse ganyklose – jie lygiai taip pat gali savo visą gyvenimą praleisti uždarose patalpose, tačiau ši informacija ant žole šertų galvijų mėsos pakuotės nurodoma ne visada. Tad tiesiog turėkite tai omenyje ir tiek.
Skirtinga mėsos vertė
Pamenate pasakymą „Esi tai, ką valgai“? Tai taikoma ir galvijams, kurių mėsos mikro-sudėtis priklauso nuo to, kokį pašarą jie gauna augdami. Žole šertų galvijų mėsa yra turtingesnė, sveikesnė ir vertingesnė – joje vien Omega-3 riebiųjų rūgščių yra apie penkis kartus daugiau ir bent dvigubai daugiau konjuguotos linolo rūgšties (KLR) nei grūdiniu pašaru šertų galvijų mėsoje.
Mėsa žmogui apskritai yra vertingas maistas, bet žole šertos mėsos pakanka mažesnio kiekio norint palaikyti gerą sveikatą. Jautiena yra turtinga baltymais, vitaminais A, B12, B3, B3, E, geležimi, selenu, cinku ir daugybe kitų elementų, reikalingų sveikam žmogaus gyvenimui, bet žole šertų galvijų mėsoje minėtų medžiagų koncentracija tiesiog yra didesnė.
Beje, iš ekologinės perspektyvos žole šeriami galvijai taip pat yra vertingesni ir tuo, kad palieka kur kas mažesnį anglies dvideginio pėdsaką po savęs, o ir šiaip žolė yra per tūkstančius metų nusistovėjusi natūrali mityba, leidžianti ir patiems gyvūnams jaustis geriau. Grūdais misti galvijai pradėjo tik įsikišus žmogui, norinčiam efektyvinti mėsos pramonę.
Skirtingas skonis ir kitos savybės
Mėsa skiriasi ne tik savo elementų kombinacija ir koncentracija, bet ir tomis savybėmis, kurias lengviausia pastebėti – išvaizda, skoniu, kvapu, tankiu ir tuo, kaip jaučiamės pavalgę mėsos. Kai manęs klausia, kaip iškepti tokius šonkaulius ar steiką, kokius tiekia X restoranas, visad atsakau, kad pirmiausia reikia įsigyti tokios pat kokybiškos mėsos. Nes gero kepsnio iš prastos mėsos neiškepsi, o geras skonis labiausiai ir priklauso nuo to, kaip mėsa buvo auginta. Ir tik antroje vietoje yra jos paruošimo būdas.
Žole šertų galvijų mėsa bus tankesnė (atrodys tarsi mažiau vandeninga, ją spaudant ne taip paklusniai keis formą), bet liesesnė, malonaus „laukinio“ aromato ir skonio, intensyvesnės, tolygios tamsesnės raudonos spalvos.
Kiti gyvulinės kilmės produktai
Kai sakau „mėsa“, omenyje turiu visą spektrą, ne tik išpjovą, kumpį ir t.t. Į mėsos kategoriją patenka ir supermaisto vardo verti subproduktai – carnivore mitybos džiaugsmas ir maistinių medžiagų šaltinis. Kepenys yra vienas vertingiausių gyvulinės kilmės maistų pagal juose esančią maistinių medžiagų, vitaminų ir mikroelementų koncentraciją ir dėl to galintis aprūpinti praktiškai viskuo, kad žmogus būtų sveikas, geros nuotaikos ir stipraus imuniteto.
Ir jeigu kepenis reguliariai vartoti nusprendžiate būtent vardan sveikesnio ir pilnavertiško gyvenimo, tuomet atkreipti dėmesį į jų kilmę būtina ir vertėtų rinktis kepenis tų gyvūnų, kurie buvo auginami kuo natūralesnėmis sąlygomis.
Lygiai toks pats principas taikomas ir sviestui – jei jis išgaunamas iš pieno tos karvės, kuri maitinosi jai natūraliai priimtinu maistu, toks sviestas bus kur kas vertingesnis – kaip ir mėsoje, jame bus gerokai daugiau ir Omega-3 riebiųjų rūgščių.
Kaip ir mėsa, žole šertų karvių pieno sviestas stipriai skiriasi nuo šertų grūdiniu pašaru: dažnai skiriasi spalva, kvapas, o itin stipriai skiriasi skonis (paragavus žole šertų karvių pieno sviesto, „paprastas“ sviestas pasidaro beskonis). Jei atkreipsite dėmesį, pastebėsite, kad žole šeriamų karvių pieno sviesto skonis skiriasi ir nuo metų laiko, mat žolės kokybė metų eigoje taip pat skiriasi ir tai daro tiesioginę įtaką sviesto požymiams.
Kaina ir kur įsigyti žole šertų galvijų mėsos
Kalbant apie kainą, Lietuvoje žole šerta mėsa gali būti tik vos tiek brangesnė. Pasidairius didžiuosiuose prekybos centruose nesudėtinga rasti mėsos, ant kurių užklijuotas „Grass-fed“ lipdukas. Pavyzdžiui, netoli mano namų esančioje RIMI parduotuvėje visada yra žole šertos avienos ir jautienos (vakumuotos mėsos skyrelyje).
Jei nekyla noras pasitikėti didžiųjų prekybos centrų prekiaujama mėsa, lieka dar dvi išeitys: keliauti į turgų arba pirkti tiesiai iš ūkininkų (ar juos atstovaujančių krautuvėlių). Turguje, tiesa, tikrai ne visa mėsa bus kokybiška ir šerta žole, todėl drąsinu tiesiai šviesiai apie galvijų auginimą klausinėti pardavėjų: kur ir kiek laiko auginami galvijai, kaip laikomi, kuo šeriami, ar gauna ganytis ir t.t. Paprastai mėsininkai gali daug papasakoti – pasikalbėkite su keliais ir tikrai išsirinksite tą, kuris atrodo patikimiausias.
Didžiausią garantiją gerai mėsai duoda pirkimas tiesiai iš ūkininkų arba juos atstovaujančių krautuvėlių. Jų šiais laikais taip pat netrūksta, tik bėda viena – tokia mėsa visada kainuos brangiau, tačiau verta prisiminti, kad aukštesnė kaina mokama už aukštesnę kokybę.
Pabaigai noriu dar pasakyti, kad žmogui vertinga yra praktiškai bet kokia raudona tinkamai paruošta, neperkepta mėsa. Tad net jei šiuo metu ir negalite sau leisti pirkti vien tik žole šertos mėsos ir subproduktų, mėgaukitės ir pramonine mėsa – jis vis tiek yra vertingas produktas. Tačiau atsiradus galimybei pasirūpinti, kad vartojama mėsa būtų kokybiškesnė, turtingesnė ir vertingesnė, prisidėtų prie sveikesnės ir kokybiškesnės kasdienos, reikėtų tos galimybės neatsisakyti 🙂