Keto alkoholis

Keto ir alkoholis

Laikantis ketogeninės mitybos viskas aišku su maistu – eliminuojame daug angliavandenių turinčius maisto produktus. O kaip yra su alkoholiu? Ar galima jį vartoti laikantis keto dietos?

Tema apie keto ir alkoholį buvo pasiūlyta mano mėnesinio Contribee žurnalo skaitytojų, tačiau toks klausimas pasigirsta vis dažniau ir iš kitų mano auditorijų nepriklausomai nuo sezono: kas ruošiasi šventėms, kas atostogoms, o kas tiesiog svarsto, ar laikantis keto mitybos gali taurę vyno pakelti stebint saulėlydį savo namų terasoje ar tiesiog prie gero kepsnio vakarienės metu.

Trumpas atsakymas: taip, alkoholį galima vartoti laikantis keto mitybos, tačiau yra tam tikrų gėrimų, kurių reikėtų vengti norint išlikti ketozėje. Taip pat svarbu suprasti, kad alkoholio vartojimas laikantis keto gali turėti ir netikėtų šalutinių poveikių.

Ką reikėtų žinoti apie alkoholio vartojimą, jei laikotės keto mitybos

Įmanoma geriant alkoholinius gėrimus išlikti ketozėje – viena taurė vyno tikrai nepridarys žalos. Tačiau pats alkoholio vartojimo faktas gali turėti įtakos jūsų pažangai svorio metimo kelionėje: ketozė vyks, bet lėtesnė, tad ir viršsvorio atsikratyti bus gerokai sunkiau. Tad jei tikslas yra pamesti kilogramus, be alkoholio jis bus pasiektas greičiau.

Alkoholis stabdo svorio kritimą todėl, kad organizmas etanolį (alkoholį) traktuoja kaip toksiną ir natūraliai stengiasi kuo greičiau juo atsikratyti. Todėl prioritetą teiks alkoholio perdirbimui – pirmiausia būtent jį sunaudos anksčiau už visas kitas maistines medžiagas, įskaitant ir riebalus. Taip sulėtėja riebalų pavertimo ketonais procesas, tad pasiekti rezultatai niekur nedings, tačiau sulėtės pati ketozė.

Vieni alkoholiniai gėrimai yra gausūs angliavandenių, tačiau kai kuriuos galima vartoti ir laikantis ketogeninės mitybos

Alkoholiniai gėrimai skiriasi ne tik savo gamybos specifika, skoniu, bet ir angliavandenių kiekiu. Pavyzdžiui, vynas turi mažiau angliavandenių nei alus (o ir žaliava kita: vynas gaminamas iš uogų, tuo tarpu alus – iš grūdų), o iš visų vynų renkantis sausą, galima nedideliais kiekiais vartoti ir laikantis ketogeninės mitybos. Tinka tiek sausas raudonas, tiek baltas vynas, galima rinktis ir sausą ar itin sausą putojantį vyną.

Stiprieji gėrimai (degtinė, džinas, viskis, romas, tekila ir pan.) angliavandenių neturi, jeigu jie nėra papildyti skoniais (pvz. likeriai jau nebus tinkamas pasirinkimas, kadangi juose gausu cukraus). Stirpiuosius galima vartoti arba grynus, arba maišant su kitais becukriais gėrimais, pavyzdžiui becukriu toniku ar limonadu, net natūraliais citrusų ar uogų skoniais pagardintu mineraliniu vandeniu. Viename Vilniaus bare man buvo padarę kokteilį su atšaldyta arbata – irgi geras variantas.

Tačiau laikantis ketogeninės mitybos kokteiliai tikrai nebus dažnas pasirinkimas, nes tiesiog sudedamąsias dalis pernelyg sudėtinga gauti arba sukontroliuoti taip, kad tas vienas kokteilis neišmestų iš ketozės.

Skysčiais, beje, angliavandenių padauginti yra daug lengviau nei maistu – nuo jų nė kiek nepasisotiname. Tad aš apskritai siūlau turėti taisyklę kalorijas ir angliavandenius rinkti ne su skysčiais, o su normaliu maistu.

Būkite pasiruošę stipresnėms pagirioms – tolerancija alkoholiui sumažėja

Keto dieta ir alkoholis

Maitinantis daug angliavandenių turinčiu maistu mes apgirstame lėčiau. O esant ketozėje alkoholis į kraujotaką patenka greičiau ir stipriau, tad tolerancija stipriai sumažėja. Būtent todėl laikantis keto mitybos dažnas pastebi, kad prireikia gerokai mažiau alkoholio tam, kad pasiektumėm tam tikrą apsvaigimo laipsnį. Pavyzdžiui, jei anksčiau lengvam svaiguliui reikėdavo dviejų taurių vyno, tai laikantis keto dietos jau gali pakakti tik vienos visam vakarui.

Tad ir rizika apsinuodyti alkoholiu padidėja. Mano patarimas būtų perėjus į keto gyvenimo būdą viską daryti klausantis savo kūno ir tą patį alkoholio kiekį skaičiuoti ne „savo norma“ pagal tai, kiek galėdavote suvartoti anksčiau, o vartokite lėčiau ir žiūrėkite, kaip jaučiatės. Nes girtumas gali ateiti labai staiga.

Nors alkoholis ir vairavimas nėra suderinami dalykai, bet noriu dar ir tai paminėti: jei ansčiau po vienos taurės vyno leisdavote sau sėsti už vairo, dabar rekomenduoju tokio plano neturėti, nes galite net nesuprasti, jog esate apsvaigę šiek tiek stipriau nei nuo tokio kiekio jausdavotės apsvaigę anksčiau.

Kitas dalykas – laikantis keto mitybos ir pagirios paprastai būna stipresnės. Aš, pavyzdžiui, buvau iš žmonių, kuriems pagirių apskritai nebūdavo. Neatjausdavau pagiringų žmonių, nes tiesiog nesupratau, koks tai jausmas Pradėjusi laikytis ketogeninės mitybos susipažinau ir su pagiriomis – dabar po poros taurių vyno kitą rytą jaučiu, kad išties gavau toksinų dozę.

Vartojant alkoholį sunkiau atsispirti užkandžių pagundoms

Alkoholis ne tik atpalaiduoja, bet ir gali gerokai paskatinti poreikį užkandžiauti – net būdami sotūs galime užsimanyti kažko papildomai. Noras gali kilti tiek fiziškai, tiek protiškai – girstelėję žmonės mažiau susieja elgesį su pasekmėmis ir velniukui ant peties pakuždėjus, kad nieko nenutiks, jei šįvakar imsi visko ragauti, gali nepastebėti, jog ėmei ir jam paklusai.

Kitas momentas: apsvaigus nuo alkoholio mes galime nesuprasti ir nesuvaldyti saiko. Tai reiškia, kad patiems gali atrodyti, jog ragaujame vos šio bei to, o iš tiesų bendroje sumoje susidarys visai nemažai maisto, kuris nebuvo suplanuotas visame režime. Taip pat tai galioja ir keto mityboje neleidžiamiems maisto produktams, pavyzdžiui, vienas traškutis ar kitas keto eliminuojamas maisto produktas nedideliu kiekiu tikrai iš ketozės neišmes, bet girstelėjus po paragavimo gali tiesiog dingti stabdžiai.

Net ir lengvai apsvaigus nuo alkoholio yra sudėtingiau atsispirti pagundai ragauti prieš akis esančias vaišes, tad visai verta prieš pradedant vakarėlį įsisamoninti ir tai, kad ragavimui įsisiūbavus dialogas su savimi būtų lengvesnis.

Vidiniai stabdžiai: ar jie veikia?

Dar vienas svarbus dalykas, ką noriu paminėti rašydama apie alkoholį yra saikas. Vieni žmonės lengviau „pagauna kablį“ nei kiti. Vieni iš tiesų tenori vienos taurės vyno prie maisto ar pokalbio. O kiti mano, kad nori vienos taurės, tačiau šiai pasibaigus norės jau atros, o po jos – nebeskaičiuos.

Tad mano patarimas prieš priimant sprendimą dėl alkoholio vartojimo yra pabandyti kaip įmanoma realiau įsivardinti, kuriam tipui mes patys priklausome ir kaip mes tą alkoholį vartojome iki pradedant laikytis keto mitybos. Jei žinome, kad mums po vienos taurės norėsis antros arba kad lengvai pasiduodame svaigulio sukeltam smagumui ir lengvabūdiškumui, tuomet gal verta yra alkoholio atsisakyti vien tam, kad apsaugotumėm save nuo pasekmių.

Rinkitės kitus gėrimus, kad ir paprastą ar paskanintą mineralinį vandenį.

Keto mityba gali padėti atsisakyti alkoholio

Ketogeninė mityba padeda „atsiversti“ net užkietėjusiems smaližiams – organizmui pripratus energiją gamintis iš riebalų, natūraliai sumažėja potraukis ir saldumynams. Kitas dalykas, žinoma, yra ir pakitę mitybos įpročiai, nes šiems įsitvirtinus mes pilnai adaptuojamės.

Bet kalbant apie alkoholį yra panašiai. Dažnas pradėjęs laikytis ketogeninės mitybos klausia tų pačių klausimų: kuo keisti cukrų, koks duonos receptas ir ar galima vartoti alkoholį. Kad pirmiems dviems poreikis dingsta jau žinome, o štai trečias irgi neretai jungiasi prie kompanijos, nes laikantis ketogeninės mitybos būna sumažėja potraukis ir alkoholiniams gėrimams.

Pirkinių krepšelis